miercuri, 3 octombrie 2018


CLIO SI MIGRATIA


Bună ziua și bine ați revenit pe blogul nostru „ Clio și alte muze”

              Astăzi vom aborda un subiect puțin mai „delicat”, propus de elevii clasei a VIII-a din școala Dor Mărunt Numărul 2, și anume „Românii din afara granițelor”.
Toată lumea poate aduce proiecte pentru a le publica, sub protectia  anonimatului,  dacă nu vrea sa impartaseasca experiente mai putin placute cu ceilalti.
 Proiectele le aduceți doamnei de istorie, doamna Elena Drăghici!




       Proiectul este propus  de Dinu Cătălina, din Scoala Dor Mărunt Numărul 2.



v  ”. Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei ce dețin cetățenie română. De obicei, termenul nu îi numără pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia. De asemenea, numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine română născuți în țări respective. Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român”.



v  Este un lucru trist faptul că tot mai mulți români, pleacă din țara lor natală, căutând un loc mai bun unde să se adăpostească, dar și unde să poată lucra, cu un salariu mai mare pentru a-și întreține familiile și copiii.



v  O mare parte din adolescenți pleacă din țară pentru a-și continua studiile la un nivel mult mai mare de învățătură, dar și în condiții mult mai bune.



v  Acum că am pus în plan această temă, vă rog, cititorilor, să-mi răspundeți la această întrebare : De ce credeți că toți acești oameni, care pleacă în alte țări, o fac?



Ø Am tot auzit, de la rude și prieteni de familie, că ei pleacă din țară, în căutarea unor condiții mai bune, dar se îndreaptă și spre o altă mentalitate.
Ø Cu toate că țara noastră nu mai este una comunistă, mentalitatea noastră este una foarte înapoiată. Populația noastră este una foarte bătrână, da, vârstinicii aceia care spun „pe vremea mea era mai bine” și o mică parte din vină este a lor, pentru evoluția țării noastre. Prin evoluție nu mă refer la căsătoria dintre bărbat și bărbat sau femeie și femeie (dar asta este o temă pe care o vom aborda cu altă ocazie).
Ø Din vina lor sunt la puterea țării, cei care sunt în momentul de față, pentru că ei cred toate discursurile lor false despre cum vor transforma în bine acestă țară, neștiind că ei de fapt fac inversul a tot ce zic, astfel împingând de la spate tineretul și cei care au deja o familie, să plece în alte țări, pentru a găsi o țară cu niște conducători care, chiar se țin de promisiuni.


     Numărul românilor de peste hotare a crescut anual cu peste 7% din 2000 până în 2015, arată datele ONU. 
         Singura ţară care a avut o creştere mai mare a migraţiei a fost Siria, dintr-un motiv evident, războiul civil care macină acea ţară.
        Românii sunt în schimb migranţi economici şi au ajuns să aibă cea mai mare diaspora din Uniunea Europeană, înaintea unor ţări cu o populaţie mai mare.  
        Datele ONU arată că anul trecut locuiau peste hotare 3,4 milioane de cetăţeni români. Este un număr mult peste estimările oficiale făcute de autorităţile de la Bucureşti.

                                                                                                               Sursa : digi24
sursa: Gandul Info

sursa:Stiri Botosani
 Melinda Schtork

Romanii din afara!!!!
Istoric vorbind, este un fenomen natural; din cele mai vechi timpuri, oamenii au migrat, cautand, mereu ceva mai bun. Si cetele de vanatori - culegatorii faceau acest lucru, si grecii cu celebrele lor colonii, si romanii al caror imperiu cuprindea intreaga lume. Facand un salt, ce constatam, lumea a fost dintodeauna intr-o permanenta miscare. De ce ne place fotbalul sau pizza? pentru ca la inceputul sec. al XX-lea italienii au migrat intr-un numar mare in Europa si SUA. Exemplele pot continua! Sa ne oprim asupra situatiei din Romania de astazi. Ce vedem? O lume in miscare despre care nu stim, statistic vorbind, cat de numeroasa este. Putem vorbi din experienta personala: vecinii care au plecat, rudele, parintii, fratii etc. Si ce constatam: au plecat din disperare, fugind de saracie si lasand in urma, cu multe regrete pe cei dragi.
Va propun sa sa incercam sa privim acest fenomen in termenii de bine si rau. Sa deslusim, impreuna, daca este bine ca au plecat si pentru cine este bine si, evident, viceversa.

Articol preluat din ziare. com/16 octombrie 2018

Migratia neta din Germania, in 2017, insemnand diferenta imigranti si emigranti, a scazut pana la 416.000, conform Biroului Federal de Statistici (Destatis), iar Romania a fost tara care a trimis cei mai multi migranti - 73.000, scrie Deutsche Welle.
In total, 239.000 de persoane din Uniunea Europeana s-au mutat in Germania in 2017.

Din Romania au venit cei mai multi migranti - 73.000, urmata de Siria cu 60.000, Polonia cu 34.000, Croatia cu 33.000 si Bulgaria cu 30.000.

Destatis informeaza ca migratia neta din Asia si Africa a scazut, in conformitate cu tendinta descrescatoare incepand in 2016.

Migrantii din Siria au scazut de la 146.000 in 2016 la 60.000 in 2017. Una dintre cele mai mari diferente se observa si la migrantii din Afganistan. Numarul lor a scazut de la 56.000 in 2015 la 4.000.

Cancelarul german Angela Merkel a primit cu bratele deschise in 2015 refugiatii in Germania, mai ales pe cei din Siria. In acel an, aproape 900.000 de migranti ilegali au intrat in tara.


Numarul cetatenilor germani si al celor de etnie germana care s-au intors in tara a crescut la 167.000, de la 146.000 in 2016.

Constitutia Germaniei, creata dupa Al Doilea Razboi Mondial, le permite in mod specific celor de etnie germana, care au locuit in afara teritoriilor Germaniei moderne, sa se intoarca.

Numarul germanilor care parasesc tara a ajuns la 249.000, fiind in scadere de la 281.000 in 2016.

In total, 1.551.000 de persoane s-au mutat in Germania in timp ce 1.135.000 au parasit tara, migratia neta fiind astfel de 416.000. Nu sunt luati in considerare cei care au stau o durata scurta. In 2016, migratia neta a fost de 500.000 iar in 2015 a ajuns la 1.140.000.


74 de comentarii:

  1. Ne bucura nespus initiativele elevilor si-i incurajam sa exprime opinii despre problemele lumii in care traiesc.
    Felicitari, Catalina!
    Ps Provocarea ii apartine, de la titlu pana la imagine.
    Va asteptam opiniile si, de ce nu, experientele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! As veni cu o propunere pentru site. Astronomia ar fi un subiect interesant.La fel si comedia care a aparut din cele mai vechi timpuri.Pentru cei care nu sunt pasionati de istorie,tehnologia din 2018 care a ajuns la o complexitate drastica ar fi o solutie . Stabilim si la scoala. #M

      Ștergere
  2. Felicitări pentru tema propusa! (profa'de engleză)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ahahaaaaaaaaa:))))))))))ahahaaaaa....

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua si bine v-am gasit, dragii mei! Cineva spera ca am ramas fara idei? :)))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua ! Stati linistit ,ca avem destule idei. Nu trebuie sa va puneti mintea l-a contributie ,ca ati obosit. =)

      Ștergere
  5. Am vazut o intrebare legata de tema. Cu permisiunea dvoastra:))))))))))) o sa incerc un comentariu. Se poate, nu?:))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow! Prezenta epifanica s-a pogorat:)))))))) printre noi, multimea lumii materiale:)))))))))))))) Plecaciuni, Sfintia Ta!:)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exagerati cu plecaciunile...accept aplauze si atât :)))

      Ștergere
  7. Cioc..cioc! :))))))))Nu e nimeni acasa?:))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vi se pare ca aveti o atitudine superiora? Puteti sa nu mai comentati la toate comentariile cu glume seci? Aveti putina demnitate ,deoarece acesti elevi lucreaza ore in sir pentru acest blog.Alte intrebari?=))

      Ștergere
  8. Aplauze? Wow!:))))))))))Nu te potolesti?:))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa revenim la tema. Romania de doua milenii incoace nu este altceva decat procesul prin care am ajuns sa ne dam seama ca n-am facut nimic. Comparatia cu ce s-a indeplinit in alte parti ne-a revelat neantul trecutului propriu si inexistenta culturii noastre. Din punct de vedere istoric am pierdut doua mii de ani, iar din punct de vedere bilogic n-am castigat nimic. Noi nu avem regrete pentru ca nu avem nimic inapoi. La noi trebuie inceput totul, absolut totul. Noi nu avem de lucrat decat cu viitorul...

    RăspundețiȘtergere
  10. Wow Exi treiesti! Este bine! De abia mai ma enerveaza si pe mine cineva!

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, am revenit din morti:))))))) cu moartea pre moarte calcand, si ceeeellooor din mooormiiiinteeee, viaaaaataaaa daruindu-leeeeeeeeeee:)))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, Sima..Intrebari?:)))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mai faci ne mai spui ceva despre tine poate te sunoastem si noi mai bine

      Ștergere
    2. Nu, nu va spun:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Ștergere
    3. De ce ti-e teama sa nu te recunoastem sau ceva de genu'? Ok am inteles nu ne spui dar la o intrebare poti spune da sau ba.
      Esti sin sat de la noi?

      Ștergere
  13. Haideti sa incepem ziua cu o dedicatie pentru toti prietenii mei din onliiinnneeeee:))))):)))))))))))))):

    https://www.youtube.com/watch?v=Aj0ULyT-Wp4

    RăspundețiȘtergere
  14. Dinu, de ce stai ascunsa? Ai propus o tema. Vreau sa-ti vad punctul de vedere, nu prostiile copiate de pe net.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sima, care sunt cauzele migratiei romanesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cauze 1 in unele tari exista mai multe drepturi dar si responsabilitati,
      2 din lipsa banilor
      3 poate ca asa isi doresc ei sa plece sunt multe cauze dar nu gasesc cauza cea mai buna in momentul acesta.

      Ștergere
  16. Exiguus daca nu vrei sa ne spui cine esti vom descoperi noi nu-i nimic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect,Unknown! Ne va lua ceva timp dar eu una nu ma las pana nu aflu'!

      Ștergere
  17. A? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Mor de ras:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Off cu toate ca ma enervezi si nu doar pe mine si pe altii ii enervezi tot vreau sa stiu cine esti! Deci poti muri de ras nu imi pasa! dar daca mori barem in testamet sa spui cine esti:))

      Ștergere
  18. Dragi prieteni dupa cum puteti ovserva Exi(Exiguus) se retrage si noi putem sa ne vedem de blog in continuare! Exi mi-a facut placere sa te cunosc!

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu, nu m-am retras. Am luat salariu` si m-am imbatat crita vreo 3 zile:)))))))))))))) Intrebari pentru seara asta?:))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zii si tu ceva despre tema. Cum ti se pare?

      Ștergere
    2. Sa zic ceva despre tema? Pai, daca e sa citez pe cineva, spun asa: `felicitari pentru tema!` :)))))))))))))))))))) Dar, daca imi cereti un punct de vedere personal, spun altfel: un esec total! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Ștergere
    3. A, si pentru deliciul:)))))))) discutiei, sa adaug putin `sare si piper`: fa un mic efort pentru mine si pe viitor scrie corect!:)))))))))))))))))))))))))))

      Ștergere
    4. Cat de corect mai exact? Am verficat de doua ori si am scris corect!
      Esec total cred acel esec estu tu..upss am uitat sa fiu mai politicoasa. Este puntcul tau de vedere dar iti puteai exprina opinia mai POLITICOS daca stii ce inseamna!
      Scuze dar nu vorbim despre macare unde poti pune sare si piper!

      Ștergere
    5. Domnule corector imi puteti arata unde nu am scris corect?! Ca sa pot dormi diseara!

      Ștergere
  20. Dedicatie pentru toti fanii mei:

    https://www.youtube.com/watch?v=K-EckI2Fv7Q

    :)))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  21. Sima, ai auzit de Sigmund Freud?

    RăspundețiȘtergere
  22. Profesorul Dan Pavel:`scoala este un dezastru`:)))))))))
    Intrebat daca mai exista societati si asociatii civice in Romania, prof. Dan Pavel raspunde:
    `da, exista, Asociatia crescatorilor de animale, Asociatia de locatari..` :))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu e nevoie sa mergi in inspectie pentru a ajunge la o asemenea constatare, este suficient sa rasfoiesti programele scolare si sa vezi ce li se cere elevilor: informarie multa ce trebuie memorata si aruncarea in subsol a ceea ce este esential: formarea competentelor, a abilitatilor ce le-ar permite tinerilor sa se descurce in lumea digutalizata a viitorului. Daca doriti, pot exemplifica....

    RăspundețiȘtergere
  24. Alta intrebare?:)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  25. O, Afrodita si Calliope, fiicele mele, ce mult mi-ati lipsit!:)))))))))))))) Ce faceti fetelor?:)))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  26. Afrodita, cand ai spus ca elevii astia muncesc ore in sir la blogul asta, recunosc, ai reusit sa ma bulversezi:))))))))))))))))))). Faci un mic efort pentru mine sa ma dezmeticesti:))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  27. Calliope, Afrodita, ati intrat in derapaj cerebral?:)))))))))))))))))))))))))) Fetelor, come to papa!:))))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  28. Afrodita, Hefaistos doarme? ))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  29. Se poate sa taci din gura? Imi dai batai de cap mai mari decat Evaluarea Nationala care ma asteapta in vara.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ba, ma lasati cu Evaluarea Nationala voastra de cacat? Tipul asta de evaluare, la nivel gimnazial, nu are nicio valoare in dezvoltarea voastra personala si nici in identificarea competentelor si abilitatilor voastre cognitive. Punct.:)))))))))))))))))))) A, da, e buna, dar introdusa la evaluarea ciclului primar:)))))))))))))). Cand ai subiecte ce vizeaza semnele de punctuatie:)))))))))), alcaturi de compuneri:)))))))))))))), iar la matematica, adunari, scaderi, inmultiri si impartiri, mai vorbim despre gimnaziu?!?! Cu rezolvarea tipului astuia de subiecte ajungi in ciclul liceal?! Sunt subiecte ce un elev bun de la clasele I-IV le rezolva prin joaca:)))))))))))))))))))))))) Asadar, o evaluare de cacat e transformata in `scop in sine`. Altfel spus, un cacat de examen:)))))))). Mai grav stii ce este? Te ajut eu:))))))))))))))))): cei mai multi din profesori nu inteleg asta, iar cei care inteleg, nu au curaj sa spuna pt ca sunt slugi:))))))))))))))))))) Scoala nu formeaza un elev prin examene de cacat, scoala formeaza pe tot parcursul ei atitudini, comportamente, sentimente, pasiuni, emotii si...m-am plictisit sa va tot repet:)))))))))))))))))))))) Alta intrebare?:)))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  31. Na ca am emotii in prezenta voastra:)))))))))) Fara Nationala* in exprimare, doar Evaluare

    RăspundețiȘtergere
  32. Wow! Sistemul sau, cum se poarta, statul pararel!
    Cand lamentatia devine laitmotivul vietii noastre nu mai exista scapare!
    Sunt atat de multe de schimbat, incat pare imposibil...

    RăspundețiȘtergere
  33. A?)))))))))))))))))))) Cine e inteligenta asta artificiala?:))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  34. Profa` de engleza, ai lemne sparte?:)))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  35. Mi-e dor de Paul.. Paul, mai esti printre noi?:)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  36. Calliope, Afrodita, haideti sa discutam despre Fiinta si Esenta. Vreti? ))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  37. Ce zici de Iulian Apostatul?

    RăspundețiȘtergere
  38. "Saule", de ce ma prigonesti" )))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  39. Nu stiu cine e paganul asta)))))))) In schimb iti pot vorbi despre Apostazie

    RăspundețiȘtergere
  40. Despre ce vorbeste asta?

    RăspundețiȘtergere
  41. A, nu vorbeste)))))). O fi mut))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  42. Sunt multe proverbe care au in centru mutenia, doar unul: tacerea e de aur! Poti sa completezi! daca chiar te tin puterile, hai sa vedem ce poti spune despre apostazie si poti sa pleci de la Apostat. Vine din familia lui Constantin cel Mare, a fost educat in "traditia" crestina, dar ajuns imparat in 361, incepe o politica agresiva de reinviere a paganismului, persecutandu-i pe crestini.

    RăspundețiȘtergere
  43. Care educatie crestina la Constantin cel Mare?! Cea in care, la Conciliul de la Niceea, la 325, a modificat si interpretat Biblia in functie de interesele lui politice, economice si istorice?

    RăspundețiȘtergere
  44. Intelepti ca serpi si neprihaniti ca porumbeii

    RăspundețiȘtergere
  45. Anonim, nu fi obraznic/a, da?

    RăspundețiȘtergere