miercuri, 3 octombrie 2018


CLIO SI MIGRATIA


Bună ziua și bine ați revenit pe blogul nostru „ Clio și alte muze”

              Astăzi vom aborda un subiect puțin mai „delicat”, propus de elevii clasei a VIII-a din școala Dor Mărunt Numărul 2, și anume „Românii din afara granițelor”.
Toată lumea poate aduce proiecte pentru a le publica, sub protectia  anonimatului,  dacă nu vrea sa impartaseasca experiente mai putin placute cu ceilalti.
 Proiectele le aduceți doamnei de istorie, doamna Elena Drăghici!




       Proiectul este propus  de Dinu Cătălina, din Scoala Dor Mărunt Numărul 2.



v  ”. Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei ce dețin cetățenie română. De obicei, termenul nu îi numără pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia. De asemenea, numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine română născuți în țări respective. Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român”.



v  Este un lucru trist faptul că tot mai mulți români, pleacă din țara lor natală, căutând un loc mai bun unde să se adăpostească, dar și unde să poată lucra, cu un salariu mai mare pentru a-și întreține familiile și copiii.



v  O mare parte din adolescenți pleacă din țară pentru a-și continua studiile la un nivel mult mai mare de învățătură, dar și în condiții mult mai bune.



v  Acum că am pus în plan această temă, vă rog, cititorilor, să-mi răspundeți la această întrebare : De ce credeți că toți acești oameni, care pleacă în alte țări, o fac?



Ø Am tot auzit, de la rude și prieteni de familie, că ei pleacă din țară, în căutarea unor condiții mai bune, dar se îndreaptă și spre o altă mentalitate.
Ø Cu toate că țara noastră nu mai este una comunistă, mentalitatea noastră este una foarte înapoiată. Populația noastră este una foarte bătrână, da, vârstinicii aceia care spun „pe vremea mea era mai bine” și o mică parte din vină este a lor, pentru evoluția țării noastre. Prin evoluție nu mă refer la căsătoria dintre bărbat și bărbat sau femeie și femeie (dar asta este o temă pe care o vom aborda cu altă ocazie).
Ø Din vina lor sunt la puterea țării, cei care sunt în momentul de față, pentru că ei cred toate discursurile lor false despre cum vor transforma în bine acestă țară, neștiind că ei de fapt fac inversul a tot ce zic, astfel împingând de la spate tineretul și cei care au deja o familie, să plece în alte țări, pentru a găsi o țară cu niște conducători care, chiar se țin de promisiuni.


     Numărul românilor de peste hotare a crescut anual cu peste 7% din 2000 până în 2015, arată datele ONU. 
         Singura ţară care a avut o creştere mai mare a migraţiei a fost Siria, dintr-un motiv evident, războiul civil care macină acea ţară.
        Românii sunt în schimb migranţi economici şi au ajuns să aibă cea mai mare diaspora din Uniunea Europeană, înaintea unor ţări cu o populaţie mai mare.  
        Datele ONU arată că anul trecut locuiau peste hotare 3,4 milioane de cetăţeni români. Este un număr mult peste estimările oficiale făcute de autorităţile de la Bucureşti.

                                                                                                               Sursa : digi24
sursa: Gandul Info

sursa:Stiri Botosani
 Melinda Schtork

Romanii din afara!!!!
Istoric vorbind, este un fenomen natural; din cele mai vechi timpuri, oamenii au migrat, cautand, mereu ceva mai bun. Si cetele de vanatori - culegatorii faceau acest lucru, si grecii cu celebrele lor colonii, si romanii al caror imperiu cuprindea intreaga lume. Facand un salt, ce constatam, lumea a fost dintodeauna intr-o permanenta miscare. De ce ne place fotbalul sau pizza? pentru ca la inceputul sec. al XX-lea italienii au migrat intr-un numar mare in Europa si SUA. Exemplele pot continua! Sa ne oprim asupra situatiei din Romania de astazi. Ce vedem? O lume in miscare despre care nu stim, statistic vorbind, cat de numeroasa este. Putem vorbi din experienta personala: vecinii care au plecat, rudele, parintii, fratii etc. Si ce constatam: au plecat din disperare, fugind de saracie si lasand in urma, cu multe regrete pe cei dragi.
Va propun sa sa incercam sa privim acest fenomen in termenii de bine si rau. Sa deslusim, impreuna, daca este bine ca au plecat si pentru cine este bine si, evident, viceversa.

Articol preluat din ziare. com/16 octombrie 2018

Migratia neta din Germania, in 2017, insemnand diferenta imigranti si emigranti, a scazut pana la 416.000, conform Biroului Federal de Statistici (Destatis), iar Romania a fost tara care a trimis cei mai multi migranti - 73.000, scrie Deutsche Welle.
In total, 239.000 de persoane din Uniunea Europeana s-au mutat in Germania in 2017.

Din Romania au venit cei mai multi migranti - 73.000, urmata de Siria cu 60.000, Polonia cu 34.000, Croatia cu 33.000 si Bulgaria cu 30.000.

Destatis informeaza ca migratia neta din Asia si Africa a scazut, in conformitate cu tendinta descrescatoare incepand in 2016.

Migrantii din Siria au scazut de la 146.000 in 2016 la 60.000 in 2017. Una dintre cele mai mari diferente se observa si la migrantii din Afganistan. Numarul lor a scazut de la 56.000 in 2015 la 4.000.

Cancelarul german Angela Merkel a primit cu bratele deschise in 2015 refugiatii in Germania, mai ales pe cei din Siria. In acel an, aproape 900.000 de migranti ilegali au intrat in tara.


Numarul cetatenilor germani si al celor de etnie germana care s-au intors in tara a crescut la 167.000, de la 146.000 in 2016.

Constitutia Germaniei, creata dupa Al Doilea Razboi Mondial, le permite in mod specific celor de etnie germana, care au locuit in afara teritoriilor Germaniei moderne, sa se intoarca.

Numarul germanilor care parasesc tara a ajuns la 249.000, fiind in scadere de la 281.000 in 2016.

In total, 1.551.000 de persoane s-au mutat in Germania in timp ce 1.135.000 au parasit tara, migratia neta fiind astfel de 416.000. Nu sunt luati in considerare cei care au stau o durata scurta. In 2016, migratia neta a fost de 500.000 iar in 2015 a ajuns la 1.140.000.