Rastignirea; sursa: opinia Timisoarei
Alexandru - Daniel Stroe ne propune spre dezbatere o noua tema: Pastele si tradiitile romanilor!Va asteptam cu lucrari si opinii despre cea mai importanta sarbatoare a crestinilor, avand in vedere:
- semnificatia Pastelui; origini si evolutie istorica;
- obiceiuri pascale; de la ouale rosii la iepuras;
- cum trebuie sa ne comportam in aceasta perioada?
Lista ramane deschisa sugestiilor voastre!
Va asteptam cu foarte mare interes!
El Greco, Resurrection
Alexandru - Daniel Stroe si cateva
Obiceiuri de Pasti
De mici am fost invatati
de parinti, bunici etc. ca este bine ca in noaptea de Inviere sa mergem la
biserica sa luam Lumina Sfanta. Exista tot felul de traditii. De exemplu
dimineata sa ne spalam cu apa in care a stat un ou inrosit, sa mancam Paste (in
unele zone doar paine stropita cu putin vin, peste si branza si in alte zone
doar paine stropita cu vin), sa ciocnim oua, spunand “faimoasele replici”. Dar
am stat si ne-am gandit de unde vin aceste traditii? Eu cred ca niciodata, deoarece am fost asa invatati de mici, si asta ne-a intrat in reflex. Cum ne-a
spus un om deosebit, Gabriel Iarca, care ne-a tinut un seminar, acest obicei
este o “batatura” pe creierul nostru care greu poate fi evitata. M-am gandit sa
ma documentez si sa va explic ce inseamna fiecare.
1. Spalatul cu apa in care a stat un ou rosu (si un banut sau busuioc)
In traditia romaneasca
se spune ca in aceea apa se pune un ou rosu pentru a fii tot anul rosu in obraji,
banul simbolizeaza forta cu care vei fi inzestrat tot anul si vom fi cautati ca
busuiocul, de aceea se pune si busuioc, nu in toate zonele tarii vom intalnii
aceste obiceiuri.
2. Ce reprezinta painea numita Pasti?
Painea stropita cu vin,
cum cred ca toata lumea stie, reprezinta trupul si sangele lui Iisus Hristos.
3. Ciocnitul oualor
Oul de Paști îl
simboliează pe Iisus în mormânt. Coaja oului este piatra mormântului din care
Iisus a ieșit, înviind, iar ciocnirea ouălor semnifică deschiderea Sfântului
Mormânt și Învierea. Potrivit tradiţiei, Maica Domnului, care venise să-şi
plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă. Acestea s-au înroşit
de la sângele care picura din rănile lui Iisus. De atunci,în amintirea
răstignirii, femeile vopsesc ouă în preajma Paştelui.
Am stat de vorba cu o
femeie intr-un autobuz si mi-a spus in felul urmator: “Nu inteleg toate babele
care cred in toate traditiile si care se zbat zile intregi pentru a manca doua
zile”. Acele cuvinte mi-au dat de gandit. Dar nu ii dau dreptate in totalitate.
Cum spune dansa “babele” asa au crescut. Cu aceste obiceiuri invatate din mosi -
stramosi. Mi-a mai spus ca ea crede ca noua generatie va schimba ceva, nu o sa
mai creada in toate traditiile inutile si o sa ne concentram pe cateva
obiceiuri simple.
sursa:romaniatv
Wow!
RăspundețiȘtergereDomnu` Stroe, nu e o tema grea?
RăspundețiȘtergereRastignirea n-o poti intelege daca nu iei in calcul doua concepte fundamentale: conceptul de existenta si cel de timp.
RăspundețiȘtergereA, te plictisesc?:))))))))))
RăspundețiȘtergerePaul, esti aici?:))))))) Paul,sufletul, atat cat ai inteles tu lumea:))))))), are natura nemuritoare sau e muritor?
RăspundețiȘtergereNu a luat nimeni in calcul cele doua concepte?:))))))))))))))))
RăspundețiȘtergereExiguus, poti sa ne oferi un cod de conduita pentru aceasta perioada? Suntem convinsi ca prin descrierea comportamentului si, descifrand cateva semnificatii ale gesturilor obligatorii din aceasta perioada, sa putem raspunde la intrebarile mai dificile despre timp, nemurire etc.
RăspundețiȘtergereReformulati, va rog? Cod de conduita? Comportamente? Gesturi obligatorii? Asa ceva gasesti doar in riturile eretice. Normele sunt construite pe putinatatea si imperfectiunea omului. Noi, ortodocsii, avem dogme. Dar, nu dogma in sens curent, de rigiditate si tzarc. Dogma ortodoxa spune ca se pot atinge si apoi chiar demonstra adevaruri certe sau chiar absolute prin sfintenie. ` Noi nu ne uitam la lucrurile care se vad, ci la cele care nu se vad, fiindca lucrurile care se vad sunt trecatoare, pe cand cele ce nu se vad sunt vesnice`- Sfantul Pavel, totusi a avut revelatia pe drumul Damascului. Ori, revelatia inseamna actiunea directa a Divinitatii.
RăspundețiȘtergereSa nu divagam si sa aruncam in derizoriu traditia! Am cerut comportamente specifice perioadei, avand in vedere ca, in societatea desacralizata, accedem la "mister" prin intermediul gesturilor invatate de la cei dinaintea noastra. Hai, Exiguus, sa nu mai purtam nume! In trecut numele avea putere magica si il reprezenta pe cel care il purta! Astazi e strain celui ce-l poarta, poarta eventual pasiunea (cinema/sport/muzica) parintelui.
RăspundețiȘtergerePrin gestica, prin ritual ne conectam la o lume care ne este tot mai putin accesibila, si, credem noi, nu este erezie!
Doamna de istorie, imi spune Stroe de `batatura` de pe creier, de seminar, ca se documenteaza el sa ne explice:))))), imi permiteti sa vorbesc liber?
RăspundețiȘtergereIn asteptarea aprobarii:)))))), o sa fac o precizare: eu nu am spus nimic de traditii si ritualuri, eu vobeam de rituri eretice. Ritul nu inseamna ritual! Wow! L-ai citit pe Mircea Eliade:)))))) El foloseste termenii: desacralizare, mister, magic.
RăspundețiȘtergereHaideti cu aprobarea ca vreau sa raspund `seminaristilor`:))))))), `femeii din autobuz` si implicit domnului Danielus despre `concentrarea` generatiei lui:)))))))))) pe traditii `simple`. Recunosc, de multe ori m-am intrebat daca astia sunt sanatosi la cap:))))))))))
RăspundețiȘtergereVa asteptam! Cred ca putem face fata disputei!
ȘtergerePentru inceput fac urmatoarea precizare: ceea ce spun acum nu e un pamflet:)))))))) si orice asemanare cu persoane reale nu este pur intamplatoare:)))))))) Stiti ca eu lucrez pe text, cu materialul clientului:))))))))))))) Acum, hai sa vedem ce spune domnu` Stroe.
Ștergere-Sa stai sa te gandesti de unde vin aceste traditii? Sa gandesti tu?))))))))))))))) Hai sa fim seriosi. Mai intai invata sa scrii si sa te exprimi corect, da? Apoi, incearca sa inveti sa intelegi ce citesti si ce spun altii. Stiu ca e greu:))))))) Asta presupune lucru` cu instrumentul numit carte:)))))))
- Ai participat la un seminar?:)))))))))) Cand ai fost mintit ca participi la un `seminar`, te-ai gandit la ce inseamna un seminar? Raspuns: nu!:)))))))) Stai linistit, nu e prima oara:)))))). Nici cand ti s-a spus la `seminar` ca transsubstantierea e o `batatura` pe creier si o mare prostie nu te-ai gandit, asa-i? Raspund tot eu: evident, nu!:)))))))))) Cel care a spus ca participati la un `seminar`, stie sensul termenului? Ca sa tii un seminar presupune sa indeplinesti doua conditii: sa fii cadru universitar si activitatea sa se bazeze pe dialog sau sa fii preot si sa ai activitatea in cadrul unei scoli teologice. Dar, nu te intrista, manipularea functioneaza ideal la noi:))))))))))
- Acel `domn deosebit`, daca a spus ca traditiile ortodoxe sunt `bataturi` pe creierul nostru si asa suntem noi invatati de mici, da-mi voie sa-i raspund:)))))))))) Domnule `deosebit`, lasa manipularile ieftine si nu mai folositi termeni de impact carora nici voi nu le stiti semnificatia. Auzi la el, cica seminar:)))))))))) Mor de ras:))))))))). Stiu, te simti bine cand stai la catedra si dai lectii, nu?:))))))) `Deosebitule`, e o iluzie sa crezi ca oricine poate sa produca un act de predare. Tu, daca ai citit si memorat un material de pe net:))))))), ai impresia ca poti preda?:))))))))). Legat de `bataturile` de pe creierul nostru si ce invatam noi de mici. Da, invatam de mici, dar nu ne obliga nimeni. Voi, ereticii, va indoctrinati copiii de la varste fragede prin diverse pacaleli educationale. Evident, copilul reactioneaza la `bombonica`, nu e suficient de matur sa analizeze daca `dulcele` e bun sau nu pentru el. Copilul reactioneaza la placeri. Acum, pentru tine. `Deosebitule`, ce numesti tu `bataturi pe creierul nostru` in traditiile ortodoxe se numesc hierofanii si credem in ele. Daca vii tu si iti permiti sa demolezi 2000 de ani de traditie, de studiu teologic si mistic cu interpretarile creierului tau `afanat`:))))))), vorba cuiva, `e bine`:)))))))) A, daca doresti replica, sunt aici.
Cel mai frumos dicurs! Cel mai lung!
ȘtergereBuna ziua! Vad ca, continuati cu predicile legate de exprimare si scrierea incorecta a anumitor cuvinte (macar de data asta nu mi se atrage mie atentia:) ), lucru pe care nu-l invinovatesc, adica trebuia sa stim sa ne exprimam corect, dar de data asta, domnule Exiguus ati mers un pic prea departe. Recunosc, ceea ce ati spus nu-i o aberatie, ba din contra, dar nu mi se pare normal ca unui copil sa ii fie bagata in cap ideea ca nu gandeste, ca nu se poate exprima corect sau ca nu stie sa scrie (cel putin nu intr-o asemenea maniera). Am vazut cum un anonim s-a luat de Alex si de inca cineva pe aceeasi tema, dar intr-o maniera mai intelegatoare. Domnule Exiguus, nu uitati, aici vorbiti in mare parte cu copii care nu sunt la acelasi nivel cu dumneavoastra..si nu este indicat sa criticati un copil "ca nu gandeste", pentru ca va ramane cu aceasta impresie si chiar nu va mai gandi (nu e cazul lui Alex, vorbesc in general),nu stiti ce poate in realitate. Aratati-i unde a gresit ca sa poata sa inteleaga asta pe viitor fiindca acesta este scopul blogului daca dvs sunteti "expert" intr-un domeniu.
RăspundețiȘtergereVa rog nu ma corectati caci plang!!!
https://www.youtube.com/watch?v=ES0VoMG-G3E
RăspundețiȘtergere:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ati gresit blogul:)
RăspundețiȘtergere