miercuri, 3 octombrie 2018


CLIO SI MIGRATIA


Bună ziua și bine ați revenit pe blogul nostru „ Clio și alte muze”

              Astăzi vom aborda un subiect puțin mai „delicat”, propus de elevii clasei a VIII-a din școala Dor Mărunt Numărul 2, și anume „Românii din afara granițelor”.
Toată lumea poate aduce proiecte pentru a le publica, sub protectia  anonimatului,  dacă nu vrea sa impartaseasca experiente mai putin placute cu ceilalti.
 Proiectele le aduceți doamnei de istorie, doamna Elena Drăghici!




       Proiectul este propus  de Dinu Cătălina, din Scoala Dor Mărunt Numărul 2.



v  ”. Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei ce dețin cetățenie română. De obicei, termenul nu îi numără pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia. De asemenea, numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine română născuți în țări respective. Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român”.



v  Este un lucru trist faptul că tot mai mulți români, pleacă din țara lor natală, căutând un loc mai bun unde să se adăpostească, dar și unde să poată lucra, cu un salariu mai mare pentru a-și întreține familiile și copiii.



v  O mare parte din adolescenți pleacă din țară pentru a-și continua studiile la un nivel mult mai mare de învățătură, dar și în condiții mult mai bune.



v  Acum că am pus în plan această temă, vă rog, cititorilor, să-mi răspundeți la această întrebare : De ce credeți că toți acești oameni, care pleacă în alte țări, o fac?



Ø Am tot auzit, de la rude și prieteni de familie, că ei pleacă din țară, în căutarea unor condiții mai bune, dar se îndreaptă și spre o altă mentalitate.
Ø Cu toate că țara noastră nu mai este una comunistă, mentalitatea noastră este una foarte înapoiată. Populația noastră este una foarte bătrână, da, vârstinicii aceia care spun „pe vremea mea era mai bine” și o mică parte din vină este a lor, pentru evoluția țării noastre. Prin evoluție nu mă refer la căsătoria dintre bărbat și bărbat sau femeie și femeie (dar asta este o temă pe care o vom aborda cu altă ocazie).
Ø Din vina lor sunt la puterea țării, cei care sunt în momentul de față, pentru că ei cred toate discursurile lor false despre cum vor transforma în bine acestă țară, neștiind că ei de fapt fac inversul a tot ce zic, astfel împingând de la spate tineretul și cei care au deja o familie, să plece în alte țări, pentru a găsi o țară cu niște conducători care, chiar se țin de promisiuni.


     Numărul românilor de peste hotare a crescut anual cu peste 7% din 2000 până în 2015, arată datele ONU. 
         Singura ţară care a avut o creştere mai mare a migraţiei a fost Siria, dintr-un motiv evident, războiul civil care macină acea ţară.
        Românii sunt în schimb migranţi economici şi au ajuns să aibă cea mai mare diaspora din Uniunea Europeană, înaintea unor ţări cu o populaţie mai mare.  
        Datele ONU arată că anul trecut locuiau peste hotare 3,4 milioane de cetăţeni români. Este un număr mult peste estimările oficiale făcute de autorităţile de la Bucureşti.

                                                                                                               Sursa : digi24
sursa: Gandul Info

sursa:Stiri Botosani
 Melinda Schtork

Romanii din afara!!!!
Istoric vorbind, este un fenomen natural; din cele mai vechi timpuri, oamenii au migrat, cautand, mereu ceva mai bun. Si cetele de vanatori - culegatorii faceau acest lucru, si grecii cu celebrele lor colonii, si romanii al caror imperiu cuprindea intreaga lume. Facand un salt, ce constatam, lumea a fost dintodeauna intr-o permanenta miscare. De ce ne place fotbalul sau pizza? pentru ca la inceputul sec. al XX-lea italienii au migrat intr-un numar mare in Europa si SUA. Exemplele pot continua! Sa ne oprim asupra situatiei din Romania de astazi. Ce vedem? O lume in miscare despre care nu stim, statistic vorbind, cat de numeroasa este. Putem vorbi din experienta personala: vecinii care au plecat, rudele, parintii, fratii etc. Si ce constatam: au plecat din disperare, fugind de saracie si lasand in urma, cu multe regrete pe cei dragi.
Va propun sa sa incercam sa privim acest fenomen in termenii de bine si rau. Sa deslusim, impreuna, daca este bine ca au plecat si pentru cine este bine si, evident, viceversa.

Articol preluat din ziare. com/16 octombrie 2018

Migratia neta din Germania, in 2017, insemnand diferenta imigranti si emigranti, a scazut pana la 416.000, conform Biroului Federal de Statistici (Destatis), iar Romania a fost tara care a trimis cei mai multi migranti - 73.000, scrie Deutsche Welle.
In total, 239.000 de persoane din Uniunea Europeana s-au mutat in Germania in 2017.

Din Romania au venit cei mai multi migranti - 73.000, urmata de Siria cu 60.000, Polonia cu 34.000, Croatia cu 33.000 si Bulgaria cu 30.000.

Destatis informeaza ca migratia neta din Asia si Africa a scazut, in conformitate cu tendinta descrescatoare incepand in 2016.

Migrantii din Siria au scazut de la 146.000 in 2016 la 60.000 in 2017. Una dintre cele mai mari diferente se observa si la migrantii din Afganistan. Numarul lor a scazut de la 56.000 in 2015 la 4.000.

Cancelarul german Angela Merkel a primit cu bratele deschise in 2015 refugiatii in Germania, mai ales pe cei din Siria. In acel an, aproape 900.000 de migranti ilegali au intrat in tara.


Numarul cetatenilor germani si al celor de etnie germana care s-au intors in tara a crescut la 167.000, de la 146.000 in 2016.

Constitutia Germaniei, creata dupa Al Doilea Razboi Mondial, le permite in mod specific celor de etnie germana, care au locuit in afara teritoriilor Germaniei moderne, sa se intoarca.

Numarul germanilor care parasesc tara a ajuns la 249.000, fiind in scadere de la 281.000 in 2016.

In total, 1.551.000 de persoane s-au mutat in Germania in timp ce 1.135.000 au parasit tara, migratia neta fiind astfel de 416.000. Nu sunt luati in considerare cei care au stau o durata scurta. In 2016, migratia neta a fost de 500.000 iar in 2015 a ajuns la 1.140.000.


sâmbătă, 30 iunie 2018

CLIO SI GRAFFITI

De prin Bucuresti!


De prin Bucuresti!

De prin Bucuresti!

De prin Bucuresti!


sursa: oradeanul



sursa: sussexartbeat.com

       Suntem incantati sa va aducem la cunostinta ca tema propusa si lansarea vin din partea lui Paul Nicolae.
           Vazand inactivitatea de pe blog, m-am gandit ca este timpul pentru ceva "fresh", si anume GRAFFITI. Nu am vazut sa fie manifestat prea mult interes pentru acest subiect, asa ca as fi incantat sa vad discutii, referate, desene pe baza acestui subiect, dat fiind faptul ca este considerat un fel de arta stradala. 
Va asteptam cu:
 -propuneri;
 -comentarii;
  -desene pe aceasta tema.



Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Adăugați o legendă Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta o legendă


Drumul vechi Bucuresti - Constanta



 Antonie Ionita - Brasov, Romania

 Antonie Ionita - Brasov, Romania


 Antonie Ionita - Brasov, Romania







sursa:ilovegraffiti

Articol preluaat de pe https://destepti.ro/istoria-graffiti-ului-in-intreaga-lume
Istoria graffiti-ului in intreaga lume

Asa cum il cunoastem azi, graffiti-ul, aceasta forma de manifestare artistica moderna, are o istorie relativ scurta insa, cu toate acestea, a reusit sa atinga aboslut oricare colt al globului. In randurile care urmeaza vom incerca sa va prezentam istoria graffiti-ului in intreaga lume.
Desi este o forma de manifestare artistica moderna, care se afla intr-o continua evolutie, graffiti-ul isi are radacinile in trecut, am putea spune chiar in cele mai vechi timpuri, atunci cand pictura murala reprezenta principalul mijloc de comunicare artistica. Din punct de vedere etimologic, cuvantul graffiti profine din “sgraffo” care, in italiana, insemana “a zgaria”.
Aceasta forma de comunicare si manifestare artistica s-a dezvoltat concomitent cu umanitatea si drept marturie stau numeroasele picturi murale descoperite de catre arheologi, cea mai veche fiind descoperita in Pestera Lascaux din Franta. Tehnicile folosite in prezent reprezinta si ele evolutii ale celor folosite in antichitate. Oamenii obisnuiau sa sufle vopseau prin paie sau oase goale pe interior, acesta fiind si punctul de plecare al aerografului.
In Grecia antica, graffiti-ul era folosit in special in domeniul politic, fiind descoperite numeroase desene murale care reprezentau sloganuri politice precum si desene cu adevarat obscene. In anul 1904 revista Anthropophyteia isi indreapta atentia catre desenele de acest gen realizate in toaletele publice, pentru ca in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial nazistii sa isi exprime ura fata de evrei prin intermediul acestor desene murale.
Cu timpul, societatea a evoluat insa nu atat de mult incat sa ridice graffiti-ul oficial la statuul de arta. Cu toate acestea, graffiti-ul reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului si este o parte importanta a culturii urbane. Graffiti-ul modern, ca mijloc de manifestare artistica, s-a dezvoltat cu precadere pe teritoriul american, mai exact in suburbiile orasului New York, pentru ca treptat sa se raspandeasca in intreaga lume incepand cu anul 1980.
AdeZ este o nouă gamă de băuturi delicioase pe bază de plante, perfectă pentru micul dejun sau drept gustare în orice moment al zilei

Graffiti-ul modern a inceput sa ia amploare de indata ce genul muzical hip-hop a inceput sa prinda contur iar cultura urbana incepe incet, incet sa se formeze din cateva elemente esentiale. Influenta americana in ceea ce priveste aceasta arta este inca vizibila, chiar daca graffiti-ul a fost introdus cu destui ani in urma si in Europa.
Atunci si acum
Dupa cum ati putut observa si din randurile anterioare, evolutia graffiti-ului de-a lungul timpului este una cat se poate de interesanta in intreaga lume. Desi tehnciile sunt de cele mai multe ori comune, fiecare continent a dezvoltat o cultura specifica in ceea ce priveste aceasta arta atat de interesanta.
Dupa cum am mentionat si anterior, continentul american este locul in care graffiti-ul modern a luat nastere si de unde s-a raspandit in marile orase de pe intregul glob. Tot aici s-au dezvoltat si principalele tehncii si stiluri, precum si gruparile de artisti care considera ca reprezinta un curent mult mai avansat – post-graffiti. De exemplu, in orasul New York, operelor de arta reprezentative pentru inceputul acestei arte, care dateaza din jurul anilor ’70 le sunt alaturate capodopere moderne, in asa fel incat sa se poata observa cu usurinta evolutia stilurilor, a tehnicilor si artei in sine. In Statele Unite se afla in prezent cele mai interesante opere de arta, dar si cele mai numeroase crew-uri – gruparile artistilor.
Desi se afla in apropierea Statelor Unite, pe teritoriul Canadian graffiti-ul a inceput sa prinda contur ca mijloc de exprimare artistica abia la inceputul anilor ’80. Chiar si asa, la jumatatea anilor ’80, aceasta arta incepe sa isi piarda din semnificatie pentru ca la inceputul anilor ’90 sa revina. Desi tehnicile sunt asemanatoare in toate colturile globului, fiecare regiune se deosebeste printr-o cultura proprie, influentele fiind vizibile in orice domeniu. Pentru Canada reprezentative sunt desenele care poarta numele de “monikers”; acestea au fost realizate pe trenurile de marfa de cele mai multe ori cu creioane industriale pe baza de ulei. Artistii au reusit in acest fel sa isi castige faima sau sa transmita un mesaj tuturor privitorilor.
Desi graffiti inca se afla in plin stadiu de dezvoltare in America de Sud, cultura acestei regiuni si in special graffiti-ul au fost puternic infleuntate de problemele economice si sociale. Rio de Janeiro si Sao Paulo sunt centrele principale unde pot fi admirate aceste opere de arta neconventionale.
Pe teritoriul European, graffiti-ul modern a inceput sa se dezvolte in Franta, mai precis in Paris. Desi, dupa cum am mentionat si anterior, stilurile si tehnicile principale reprezinta influenta artei americane, artistii europeni au introdus noi concepte si un nou mod de a gandi acest mijloc de ecprimare artistica, noile idei influentand miscarile artistice din lumea intreaga. De exemplu in Suedia, artistii au reusit sa isi dezvolte un stil propriu, original, care s-a extins in marile orase dar si in zone rurale.
Capodoperele care se regasesc in Marea Britanie sunt in cea mai mare parte influentate de cele care se regasesc si in orasele mari din New York. La inceputul anilor ’80, au aparut numeroase grupari de artisti in special in Londra, Bristol si Wolverhampton. Daca tehnicile au suferit modificari de-a lungul timpului, ei bine mesajele erau in cea mai mare parte influentate de politica.

Pe teritoriul romanesc, avand in vedere problemele politice, graffiti a inceput sa fie cunoscut la inceputul anilor ’90, avand o evolutie foarte interesanta datorata in special concursurilor pe teme urbane. Cu toate acestea, in Romania, si in numeroase alte state, graffiti-ul nu este perceput ca o arta, ci ca o forma de vandalism.

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta

Drumul vechi Bucuresti - Constanta




Ni se alatura, cu un colaj de imagini, Eduard din clasa a VII-a. 
Multumim si te asteptam si cu alte lucrari









Minea Mario



sâmbătă, 26 mai 2018

CLIO SI PRIETENIA


sursa;tiliyon.com


          Lansam aceasta tema pentru ca dorim sa spunem la revedere clasei a VIII-a, clasa ce a avut un rol major in lansarea acestui blog. Le-am cerut sa propuna o tema care sa ii defineasca, iar aceasta a fost prietenia. Nu ne dorim vorbe mari si nici proverbe si zicatori, doar intamplari traite in cei opt ani de studiu si in care au simtit ca sunt prieteni; prietenia colegilor, prietenia profesorului care a stiut sa le fie alaturi, sa ii sprijine si sa ii sfatuiasca, sa ii dojeneasca atunci cand a fost nevoie.
          Ne dorim sa strigam catalogul si sa auzim prezent de la toti elevii!

              http://webcultura.ro/pentru-pasari/


Paul, unde esti? Haide, esti coordonatorul blogului si trebuie sa ai interventii serioase la tema asta. De pilda, sunt curios sa aflu urmatoarele:
-cum definesti prietenia?
-unde incepe si unde se termina prietenia?
-oare exista ea sau e doar ne iluzionam ca e?
-stabilim criterii in prietenie sau ea vine pur si simplu?
-la ce ne asteptam intr-o prietenie?
-ce ne determina sa legam o prietenie?
-ce destrama o prietenie?

Ne place!


Paul, haideti sa va dau secretele examenului de evaluare:)))))) Subiectele au grad de dificultate minima. Daca ati invatat in clasele I-IV, se poate obtine nota 5, lejer. Dar, ca sa-i ajut si pe cei care nu au invatat, le recomand, acum, pe ultima suta de metri, sa se uite pe manuale sau pe caietele de clasa la urmatoarele:
-Matematica: inmultiri,impartiri, ordinea operatiilor, ecuatii de gradul 1, inecuatii, procente, ridicare la putere, cu toate operatiile si proprietatiile lor, figuri geometrice, formule pt figurile geometrice.
-Lb Romana: sinonime, antonime, omonime, alcatuirea de compuneri, lucru pe text...
Cel putin atat imi amintesc de acum 100 de ani de cand am terminat scoala:)))))))))))))))))) Mult succes!



Delia Ionescu

   Doi prieteni buni: Don Quijote si Sancho Panza! ii cunoasteti> A citit cineva cartea? Sau poate a vazut vreo ecranizare! Sancho Panza, omul simplu, intruchiparea simtului comun il insoteste in aventuri, chiar daca nu crede in ele, pe idealistul Quijote.
   Ce ziceti, este aceasta o dovada de prietenie? Sa mergi alaturi de prietenul tau, chiar si atunci cand  ti se pare ca greseste?
satchi art artist igoris stachis


Raspund la intrebarea: Ce este prietenia?

Laura Ion - Incredere si loialitate!

Larisa Alecu - Loialitate si stima!

Andreea Gheorghe - Ajutor si sprijin!

Gabriel Sima/Mihai - Afectiune neconditionata.

Andrei Cioflan - Incredere si sprijin!

Mihai Achim - Loialitate si respect!

Adrian Tanase - Momente si sentimente.

Dana Sima - Ajutor si incredere!

Alin Raducanu - ...majoritatea prostie omeneasca si multa incredere.

Alexandru Badea - Incredere si respect reciproc. Toleranta!

Cristina Raducanu - Amintiri si zambete!

Andrei Radulescu - Sprijin la nevoie (...);toleranta.

Stefi - Prietenii? Pentru mine inseamna totul! As face orice pentru ei, chiar daca unii ma jignesc. Sunt prietenii mei!


Vali Musat despre prietenie...


Prietenia este parte a păcii.
Prietenia o primim gratis, fara sa dam sume enorme si, totusi, stim sa o apreciem la adevarata ei valoare, daca e gratis? De obicei, apreciem totul in jurul nostru in functie de pret,…dar sunt si unele care nu au valoare estimabila si una din acelea este PRIETENIA. Prietenia este singura relatie pe care o alegem în viata, toate celelalta relatii ne sunt impuse.

         Prietenia se destrama atunci când nu mai există încredere!


Anonim

      A trecut mult timp de cand suntem in aceasta clasa! Inainte, cand eram mai mici ( in clasele intai - patru) ne intelegeam foarte bine...Insa, in ultimul timp, au aparut certuri. Acum, clasa noastra este impartita in bisericute, grupulete de doua, trei persoane. Clasa noastra s-a destramat incetul cu incetul.
      In ciuda acestei situatii nu ne vom uita niciodata! Nu vom uita clipele bune, nici pe cele rele. Imi pare rau ca nu am vrut sa fim uniti pana la sfarsitul clasei a VIII-a!



Paul Nicolae

      Pe parcursul celor patru ani, am ajuns sa cunosc, cel putin asa cred, pe toata lumea din clasa, asta, incluzand si profesorii care veneau de cateva ori pe saptamana, si cred, de asemenea, ca am reusit sa leg diferite relatii de prietenie, sau nu, cu toata lumea. Cu toate ca unii profesori sau colegi nu au fost prietenosi de fiecare data, am fost nevoit sa rezist si sa-i indur pe toti, asa cum si ei, au trebuit s-o faca, intrucat n-am fost cel mai bun elev. S-a intamplat, de cateva ori, cum tuturor li s-a intamplat, sa deranjeze ora unui profesor, atat voluntar, cat si involuntar (incercand sa fac liniste in randul celorlalti, razand la diferite glume etc.), dar, din fericire, nimeni nu avea resentimente pentru nimeni! Cel putin nu pe o perioada indelungata, chiar daca nu toti ne sunt "simpatici" ( profesori, elevi etc.),.......ceea ce ne-a permis sa ajungem in clasa a VIII-a, gata pentru examen si sa ne luam la revedere!


Ruxi

           Timpul petrecut in acesta clasa te face sa te simti viu, dar totodata si suparat, deoarece, in fiecare zi, exista cel putin o cearta. La noi in clasa au existat si momente bune, si momente rele, dar mereu  exista cale de intelegere!

Octavian Stoican

            As vrea sa incep prin a va spune ca sunt fericit ca suntem cu totii in aceiasi scoala si ca, chiar daca ne iNjuram si ne certam, ramanem frati mereu!                  Unii profesori sunt severi, dar nu trebuie "sa te iei in gura" cu dansii, ca uneori "mori cu dreptatea in mana"!
              Acum urmeaza sa ne luam ramas bun de la prieteni si profesori, si nu cred ca ne vom mai revedea, ba chiar sa ne intalnim!
                Nu-mi pare bine ca ne despartim, dar e CSF n-ai CSF...

Alexandru-Daniel Stroe/cu liniuta

              Aceasta clasa m-a facut sa vad lucrurile asa cum sunt de fapt ele! Am devenit mult mai increzator in mine.
                Buni sau rai, noi am format o familie.
               Cu profesorii m-am inteles foarte bine, chiar daca am avut mici certuri, dumnealor mi-au fost ca niste parinti.
            M-am bucurat sa fiu Presedintele Elevilor pe scoala, deoarece m-a format ca om. Am devenit mai curajos, am incredere in mine.
               Experienta din aceasta clasa m-a ajutat in viata! 

Prietenia este un sentiment care apare pe moment si iti doresti sa ai prieteni. Unii prieteni sunt materialisti si alti sunt altruisi. Chiar daca a fii bogat nu poti cumpara o prietenie adevarata. Deci ce sa inteleg ca unii prieteni chiar daca ii cunosti de mic/a si se schimba dintr-o data realizezi ca prieteni tai nu sunt asa cum crezi!

Andreea Chiru


           Relatiile noastre de prietenie se bazeaza pe sinceritate!


Daniel Ionut Goanga


         In aceasta clasa nu prea am amintiri pe care nu as vrea sa mi le amintesc.

         In fiecare zi invat ceva nou!
      In clasa mea sunt diferite grupuri de prieteni: grupul celor seriosi si grupul celor mai putin seriosi. Eu cred ca cele mai multe amintiri sunt facut in afara scolii, dar unele amintiri le am si din clasa.(...) Unii incearca sa fie seriosi pentru a o impresiona pe Doamna, dar unii se comporta normal. Cu unii colegi ma inteleg mai bine decat cu familia.
          In concluzie am cea mai minunata clasa!

Ionut 


Cuvantul prietenie il auzi peste tot! Prietenii, pentru mine, sunt ca o a doua familie. Cu ei glumesti, te consolezi, ii ajuti.. cu ei petreci fiecare ora!


Aurelia Ciumatu


         Prietenia este un lucru foarte frumos! In prieteni trebuie sa ai incredere ca te ajuta la bine si la greu.


Vladut Costica


          Nu exista prietenie unde nu exista incredere!


Andreea Denisa Mihai


          Prietenia inseamna a fi intr-un grup in care sa te ai bine cu toate persoanele, sa ne ajutam si sa ne fim mereu alaturi.


Mirela Voinea


          Prietenia inseamna a ne ajuta unul pe altul!


Florian Moraru


           In aceasta clasa, prietenia nu exista!


Robertino Oancea


           As vrea sa incep prin a spune ca ma bucur ca am fost in acesta scoala timp de un an, langa colegi si langa profesori! Ma bucur ca am cunoscut oameni noi si mi-am facut prieteni. Nu stiu cum a trecut un an, am foarte multe amintiri cu toti.

             Imi pare rau ca multi profesori sunt dezamagiti de mine pentru ca nu invat!
         As avea multe de povestit, dar cam astea sunt esentiale. Si....inca odata ma bucur ca am participat in aceasta clasa!
PS  Va fi un banchet super! Pun pariu!

Anonim


           Am avut amintiri frumoase cu unii dintre ei. Unii sunt oameni minunati, pe cand altii mai putin.

             Am multe amintiri placute alaturide colegii mei pe care in ziua de astazi ii pot numi familie. Cu unii m-am inteles foarte bine, iar cu altii mai putin, dar toti sunt familia mea!
             In aceasta clasa ma inteleg cel mai bine cu Andreea, dar cu multi nu.
             Ma bucur ca fac parte din aceasta clasa!  

Elena Draghici

         Uf! E greu sa spui ceva in astfel de momente, poti sa cazi usor in sentimentalisme - sunt si ele bune, nu? Iata motivul pentru care ma rezum la cateva cuvinte; ma bucur ca am fost alaturi de voi timp de trei ani, ca v-am vazut crescand si maturizandu-va. 
            Cu usoara nostalgie va urez bafta la examen si succes in alegeriile pe care le veti face! (Profa') 
        Ps Ma bucur ca ati avut curajul de a va exprima opiniile in legatura cu experinta voastra din clasa.



Ioana Voinea
                   Cu o tristura plina de proverbe...


 1. Niciodată pentru un prieten nou nu lepăda pe cel vechi.
2. La nevoie se cunoaşte prietenul.
3. Ţine lângă tine un adevărat prieten cu amândouă mâinile.
4. Prietenul adevărat este acela care te sfătuieşte spre bine, nu cel care îţi lăudă toate nebuniile.
5. Orice să fie nou, dar prietenul vechi.
6. Prieten adevărat este cel care te sfătuiește spre bine, iar nu acela care îți lăudă nebuniile.
7. Singurul mod de a avea prieteni este de a fi tu însuți un bun prieten.
8. Un cerc de prieteni nu se face cu compasul.
9. Un prieten în satul meu valorează mai mult decât șaisprezece frați influenți la curte.
10. Adevărata prietenie n-o poţi schimba nici pe o mie de cai.
11. Cine nu e supus părinţilor săi, nu e sincer sau credincios nici cu prietenii.
12. Prietenia îndoieşte lucrurile şi îndulceşte necazurile.
13. Prietenul se cunoaște la zile negre.
14. Ocroteşti prietenii – ocroteşti viaţa.
15. Prietenia de copil e ca apa într-un coș de nuiele.
16. Cei mai mulţi sunt prieteni de masă, iar nu de nevoi.

17. Drumul către casa unui prieten nu este niciodată lung.

18. Prietenia este mâna ce-ți șterge lacrimile când viața te doare.
19. Fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă păzesc eu.
20. Atunci când un prieten te roagă, nu există amânare pe mâine.
21. Decât prietenia ignorantului, mai bine dușmănia învățatului.
22. Prietenul adevărat, avere nepreţuită.
23. Când îmi merge bine, toţi sunt cu mineş când îmi merge rău, rămân numai eu.
24. Pe mulţi prieteni în lume, îi facem duşmani prin glume.
25. Un prieten în viaţă e mult; doi înseamnă foarte mult; trei e aproape imposibil.
26. Orice prieten ți-ai face, într-o zi va trebui să te desparți de el.
27. Socotelile exacte stau la baza bunelor prietenii.
28. Cine căută un prieten fără defecte va rămâne singur.
29. Prietenul devotat este mai bun decât rudă apropiată.
30. Prieteni noi să-ți faci, dar de cei bătrâni să nu te lași.
31. Nici o avere nu e mai de preț decât un prieten bun.
32. E bine să cunoşti defectul prietenului, dar nu e bine să-l divulgi altora.
33. Zgârcitul n-are prieteni.
34. Săi și în spatele dracului până vei trece gârla.
35. Aurul se încearcă în foc și prietenul la nevoie.
36. Inima nu este faţă de masă pe care să o întinzi oricui.
37. În locul în care se găseşte multă hrană, este şi mult peşte; oamenii plăcuţi la fire au mulţi prieteni.
38. Ţine minte, un prieten bun este greu de găsit.
39. Alegeţi prietenii ca şi cărţile: puţini, dar buni.
40. Între prieteni socotelile se fac repede.
41. Celui care nu are prieteni locul i se pare strâmt de parcă s-ar afla între două palme aşezate căuş.
42. Prietenii nu se cumpără cu bani.
43. Depărtarea nu-i departe, dacă sufletele sunt apropiate.
44. Un prieten nu se pierde.

45. Mai bine fără prieteni decât cu prieteni răi.
46. Fii prieten cu cei care sunt mai buni decât tine însuţi.
47. Când corabia se îneacă, şoarecii fug.
48. Fereşte-te de prietenul care se sfătuieşte cu duşmanul tău.
49. Părinţii ţi-i dă natura, prietenii ţi-i alegi singur.
50. Nu pot să fiu și prietenul și lingușitorul tău.
51. Printre vinuri și prieteni cei mai vechi sunt cei mai buni.
52. Dacă prietenul tău este chior priveşte-l din profil.
53. Prietenii rămân prieteni. Cei care nu rămân, înseamnă că n-au fost.
54. Când prietenii sunt credincioşi unul altuia, ei nu se tem nici de moarte.
55. Cioara la ciară trage. Corb la corb nu scoate ochii.
56. În trei feluri se păstreză prietenul: a-l onora în prezenţă, a-l lăuda în absenţă şi a-l ajuta la nevoie.
57. Mai mult valorează un prieten cu şapte defecte decât un străin.
58. Răbdarea e o floare care nu crește în orice grădină.
59. Cine are un prieten bun nu mai are nevoie de oglindă.
60. Prietenul vechi este ca vinul care, pe cât se învechește, pe-atât mai cu gust se bea.
61. Întâlnirea cu un vechi prieten într-un ţinut îndepărtat este ploaia după o secetă îndelungată.
62. Cu prieteni buni colaci mănânci.
63. Calul bun se cunoaște în mers, omul bun se cunoaște în prietenie.
64. Fără prietenie nu e dragoste, fără dragoste nu e prietenie.
65. Inima își cunoaște prietenii.
66. Spune-mi cu cine prietenești ca să îți spun cine ești.
67. Un prieten adevărat îți rămâne întotdeauna prieten.
68. Fii prieten cu vecinii, dar nu pune mâna pe gardurile lor.
69. Prietenia este un lucru atât de sfânt, încât chiar dacă va dura o singură zi ea nu trebuie uitată niciodată.
70. Dacă mergem împreună vreau să-ți simt cotul.
71. Prietenul adevărat e că sceptrul de-mpărat.
72. Decât să-ţi dau şi să ne sfădim, mai bine tot prieteni să fim.
73. Când nu ești sigur de caracterul unui om, privește-i prietenii.
74. Nu te împrieteni cu omul nerecunoscător.
75. Prietenii adevăraţi îţi spun defectele verde în faţă.
76. Prietenul omului este punga cu bani și sacul cu mălai.
77. Dojenește-ți prietenii în taină și-i lăudă în public.
78. Când dăinuie ospățul dăinuie și prietenia.
79. Omul fără prieteni e că stângă fără dreaptă.
80. Prietenia adevărată nu se stinge niciodată.
81. Ce nu vrei să ştie duşmanul, nu spune prietenului.
82. Cei care cer prietenia fără a o da în schimb sunt hoți de suflete.
83. Omul nedrept nu are prieteni adevăraţi.
84. Prietenia este o brazdă în pământ.
85. Cine umblă pe mare, să fie prieten cu furtuna.
86. Orice să fie nou, numai prietenul să fie vechi.
87. Nicio avere mai bună decât prietenul cel bun.

88. De vrei să ştii cine e omul află cine sunt prietenii lui.
89. Prietenia este o ambarcațiune suficient de mare pentru a duce doi când este vreme bună și doar unul când este vreme rea.
90. Omul de omenie se află la greu.
91. Prietenul nu se bate cu băţul, ci cu cuvântul.
92. Cine are prieteni nu este sărac.

94. Cine doarme cu câinii se scoală cu purici.
95. Nu te-mprieteni cu omul rău, ia pildă de la cei buni.
96. Nici atunci când la poarta fiecăruia va curge o fântână de argint, oamenii nu vor înceta să aibă nevoie unii de alții.
97. Fă-te frate cu dracu până treci puntea.
98. Vremea pe prieten, că focul pe aur, în adevăr îl arată.
99. Te ai bine cu cineva, când te înțelegi cu el.
100. Prietenul adevărat nu se supără când şi spui adevărul.
101. Prieten bun, poarte raiului.
102. Cine are prieten nerod ajunge din pod in glod.
103. Cu prietenul să mănânci, să bei, dar să nu faci alis-veris.
104. Când cumperi un cal uite-te la gura lui; când îți alegi un prieten, uite-te la sufletul lui.
105. Prietenia este o floare ce nu înflorește la margine de drum.
106. Un prieten e greu să-l găseşti şi mai uşor să-l pierzi.
107. Prietenii vin și pleacă dar dușmanii se adună.
108. Iubeşte-ţi prietenul cu defectele lui.
109. Iubește-ți prietenul cu toate defectele sale.
110. De preferat un dușman pe față decât un prieten fals.
111. Fă prieteni noi, dar nici pe cei vechi nu-i uită.
112. Cine are tovarăş nerod, ajunge din pod în glod.
113. Iubește-ți prietenul cu măsură căci într-o zi s-ar putea să-ți fie dușman.
114. când e pus la încercare, înţelepciunea când este ofensată şi prietenia la nevoie.
115. Bou la bou rage, nebun la nebun trage.
116. Cei ce se potrivesc, lesne se împrietenesc.
117. Numai adevăraţii prieteni îţi spun când faţa îţi este murdară.
118. Săgeata fără pene de nimic nu e bună; omului fără prieteni îi e greu să trăiască.
119. Prietenul pe care te poţi bizui e o comoară.
120. E de preferat un inamic pe față, decât un prieten fals.
121. Prietenul la nevoie se cunoaște.
122. Dacă ai un prieten frecventează-l fiindcă spinii și mărăcinii cresc repede pe drumul neumblat.
123. Un prieten este unul care-ți știe toate defectele și totuși mai are ochi să-ți vadă și calitățile.
124. Prieteni şi cărţi să ai puţini dar buni.
125. Prietenia e posibilă doar între oameni buni.
126. Cel mai bun prieten al tău eşti tu însuţi.
127. La nevoie se cunoaşte prietenul şi la boală nevastă.
128. Nu există avere mai mare ca un prieten adevărat.
129. Vizitele rare fac să crească prietenia.
130. Fereşte-te de prietenul care acoperă cu aripile şi sfâşie cu ciocul.
131. Prieten este acela care te-a făcut să vezi paharul pe jumătate plin și nu pe jumătate gol!
132. Cînd nu e prietenie, spor în lucru n-o să fie.
133. Cu greu se poate face un prieten într-un an, ușor se poate pierde într-o oră.
134. De trei lucruri nu te poți încredința decât în trei anume împrejurări: curajul nu se cunoaște decât atunci când e pus la încercare, înțelepciunea când este ofensată și prietenia în nevoi.
135. Mai bine un prieten apropiat decât o rudă îndepărtată.
136. Dacă nu faci nimic pentru un prieten, toate rugile tale se vor dovedi zadarnice.
137. Hainele cele mai bune sunt cele noi, prietenii cei mai buni sunt cei vechi.
138. Prietenul se câştigă prin fidelitate, modestie şi generozitate.
139. Gaura unui ac de cusut este suficientă pentru doi prieteni adevărați.
140. Prietenul te face să plângi, dușmanul, să râzi.
141. Dacă vrei să pierzi un prieten, atunci dă-i bani împrumut.
142. Prietenul adevărat și prin ascuns te-ajută fără a ta știre.

143. Dumnezeu să mă ferească de apele stătătoare; de cele curgătoare mă feresc eu.
144. Prieteni – cât timp mai e vin şi mâncare; soţ şi soţie cât timp mai au lemne şi orez.
145. Cel care îţi arătă cusururile nu este întotdeauna duşman; cel care îţi laudă meritele nu este întotdeauna prieten.
146. Calul bun are mulţi amatori; omul bun are mulţi prieteni.
147. Prieten e cel ce-ţi ştie defectele şi te acceptă aşa cum eşti.
148. Trei lucruri nu se pot uita în lumea aceasta: Patria, prietenia și prima iubire.
149. Dacă prietenul tău este miere, tu nu umbla să-l mănânci tot.
150. Nu e bun prieten acela care nu vede pentru tine ceea ce vede pentru el.
151. Cine caută prieteni fără cusur, fără prieteni rămâne.
152. Cunoaște-ți prietenii pentru a-i putea iubi și pe dușmani pentru a-i putea stăpâni.
153. Prietenul vechi e ca şi vinul: cu cât e mai vechi, cu atât e mai bun.
154. Omul cu rude nu piere.
155. Decât o sută de parale, mai bine o sută de prieteni.
156. Când unui om îi merge rău, prietenii dispar.
157. Ai bani, ai prieteni; n-ai bani, n-ai prieteni.
158. Viața fără nici un prieten e ca moartea fără nimeni alături.
159. Prietenul la vreme de nevoie se cunoaşte.
160. Toţi sunt prieteni cu cei fericiți.
161. Cu cine te aduni, te asemeni.
162. Prietenia sfârșește acolo unde începe neîncrederea.
163. Nu ezită să te desparţi de un prieten care te trădeză.
164. Un prieten face mai mult decât o pungă cu bani.
165. Să-ți fii ție însuți prieten și alții îți vor deveni prieteni.
166. Dacă vrei să te urmeze câinele, hrănește-l.
167. Nu toţi care râd îţi sunt prieteni: nu toţi care se supără îţi sunt duşmani.
168. Rana făcută de un prieten nu se vindecă niciodată.
169. Cine a aflat un prieten adevărat, acela o comoară în viață a câștigat.

170. Cu ajutorul prietenilor adevăraţi, poţi vârî chiar şi un elefant în casă.