sâmbătă, 21 octombrie 2017

CLIO SI ANALFABETISMUL FUNCTIONAL
       Lansam o noua provocare!
       Lumea de astazi, in mod surprinzator, se confrunta cu o problema grava: analfabetismul functional. Pare surprinzator in conditiile in care, astazi, cei care detin puterea sunt cei care detin informatia: surprinzator pentru ca traim intr-o lume a textului si a imaginii!

      O sa pornim de la definitia analfabetismului functional:
Analfabetism functional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.
Prin contrast, există și noțiunea de analfabetism absolut. Conform definiției date de UNESCO în 1958, analfabetă este considerată o persoană care nu a învățat niciodată să scrie și să citească.
Persoanele cu probleme de analfabetism funcțional sunt persoane care au urmat școala și care fie au obținut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educație, fie au părăsit școala înainte de a obține o diplomă (abandon școlar), dar care, în ambele situații, nu dețin suficiente competențe de bază.
In Romania
În urma unor teste de specialitate, s-au decelat 5 niveluri de pregătire a elevilor români la terminarea studiilor medii:]
·         10% din elevi nu au capacitatea de a lectura un text.
·         35% dintre elevi nu au capacitatea de a înțelege textul citit.
·         25% dintre elevi nu au capacitatea de a face conexiuni între informația nouă, adusă de text, și informațiile dobândite anterior.
·         10% dintre elevi nu au capacitatea de a formula un punct de vedere, preferând să preia un punct de vedere enunțat de o autoritate, un profesor sau un critic.
·         10% dintre elevi, care au un punct de vedere propriu, nu au capacitatea de a-l exprima oral sau în scris.

Concluzia testelor a fost că numai 10% din elevi trec testul, fiind pregătiți pentru o viață profesională normală

       Pornind de la cele  prezentate mai sus va rugam sa ne trimiteti opinii, comentarii, situatii concrete pe care le-ati intalnit si, mai ales, solutii, remedii pe care le considerati potrivite pentru a remedia aceasta situatie. Va asteptam cu interes!
Vladut Costica cu prima lucrare pe aceast subiect. El este si cel care ne-a propus tema. Multumim, Vladut!
Analfabetismul, azi!
Peste 42% dintre elevii români au dificultăți majore în a înțelege textele pe care le citesc. Aceștia fac parte din rândul „analfabeților funcționali”, categorie de tineri ce nu vor putea accede decât la locuri de muncă care cer un nivel minim de educație.
 Fenomenul există și în alte state europene, ținta propusă de Comisia Europeană fiind reducerea numărului elevilor de 15 ani analfabeți funcțional, la un procent mai mic de 15% până în 2020. Aproape jumătate dintre elevii români cu vârsta de 15 ani, respectiv peste 42%, sunt analfabeți funcțional, cifre îngrijorătoare dacă ținem seama că media europeană este de 20%. Studiul a fost realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și a fost dat publicității luni la dezbaterea „România Educată”, organizată la Cluj Napoca de Administrația Prezidențială. „Trebuie să luăm măsuri concrete pentru că fenomenul analfabetismului funcțional a luat o amploare îngrijorătoare. Faptul este că mai mult de 40% dintre elevii din România nu înțeleg un text pe care îl citesc la prima vedere, au dificultăți să facă operații aritmetice elementare, au dificutăți la nivelul unor competențe de bază. Este nevoie de o școală care să fie mult mai eficientă și care să formeze aceste competențe la nivelul înțelegerii unui text. O strategie de reducere a analfabetismul funcțional trebuie să constituie o prioritate, după care se va face un calcul privind bugetul care trebuie alocat”, a spus fostul ministru al educației, Mircea Dumitru. Potrivit specialiștilor, analfabetul funcțional știe să scrie și să citească un text, însă nu îl înțelege și nici nu face conexiunile cu ceea ce știa anterior. De asemenea, analfabetul funcțional nu are nici capacitatea de a‑și formula un punct de vedere cu privire la ce a citit și nici nu poate transpune informațiile pe care le primește în situații de viață reală.
 „Este un număr absolut nepermis de mare de tineri care finalizează școala fără ca ceea ce au acumulat în școală să le permită să funcționeze în societate. Acest lucru ne conduce la ratarea șansei ca educația să reprezinte un factor de împlinire personală, dar și un vector de mobilitate socială. Încercăm să identificăm problema și să vedem de unde poate să vină o strategie în acest sens. A merge la școală nu este suficient și mulți copii vin degeaba la școală”, a explicat Ligia Deca, consilier de stat în Departamentul Educație și Cercetare din Administrația Prezidențială. Aceasta a mai subliniat că procentul ridicat al elevilor analfabeți funcțional are și un impact negativ asupra PIB‑ului României, astfel că, dacă această problemă va fi rezolvată în perioada imediat următoare, „există predicții care vorbesc despre o creștere a PIB‑ului României cu peste 200% până în 2035”.
Cauzele acestui fenomen sunt diverse, însă multe au legătură cu modul în care sunt predate anumite materii în ciclul gimnazial și liceal, precum și modul de învățare al elevului. „Sursa analfabetismului este legată de ocazia ratată de învățare. Spre deosebire de alte sisteme de educație din lume, avem marea șansă că majoritatea copiilor ne trec prin școală. Din păcate unii dintre ei ies destul de repede sau rămân, până la un anumit punct, fără să se întâmple cu adevărat o învățare”, a declarat Ciprian Fârtușnic, directorul Institutului de Științe ale Educației, în cadrul discursului pe care l‑a ținut în cadrul evenimentului. La rândul său,fostul  ministru al educației, Mircea Dumitru, i‑a îndemnat pe specialiștii din domeniu să fie onești și lucizi și să admită că situația este realmente îngrijorătoare. Totuși, deși de‑a lungul timpului a lipsit curajul unei reforme, iar anumite momente au fost ratate, ministrul educației a spus că oricând există un moment bun pentru a se lua decizia unei remedieri.




              Denisa Seitan din clasa a VII-a. Multumim, Denisa!

Imagine similară


Ni se alatura Catalina Dinu. Multumim, Catalina!



Analfabetism funcțional
Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.

Prin contrast, există și noțiunea de analfabetism absolut. Conform definiției date de UNESCO în 1958, analfabetă este considerată o persoană care nu a învățat niciodată să scrie și să citească.

Persoanele cu probleme de analfabetism funcțional sunt persoane care au urmat școala și care fie au obținut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educație, fie au părăsit școala înainte de a obține o diplomă (abandon școlar), dar care, în ambele situații, nu dețin suficiente competențe de bază.

Tendința din România este exact inversă. De exemplu, în 2010 doar 58,92% dintre cei aproape 22.000 de absolvenți de clasa a XII-a din București au promovat examenul de bacalaureat, ceea ce reprezenta cea mai mică promovabilitate de după 1990[12]. Situația s-a agravat în 2011, când după prima sesiune a bacalaureatului la nivel național au promovat examenul sub 45% dintre candidați, iar 20 de licee din țară nu au avut nici un elev care să promoveze examenul de bacalaureat, pentru ca bacalaureatul din iunie 2012 să reprezinte un dezastru total pentru 54 de licee din România, unde niciun elev nu a reușit să promoveze examenul maturității. În 2013, rata medie de promovabilitate la examenul de bacalaureat, înainte de rezolvarea contestațiilor, a fost de 55,4%, cu diferențe mari în funcție de filieră: 76,81% a fost rata de promovabilitate la filiera Teoretică, 66,44% la cea Vocațională și 34,3% la cea Tehnologică.

În urma unor teste de specialitate, s-au decelat 5 niveluri de pregătire a elevilor români la terminarea studiilor medii:
·         10% din elevi nu au capacitatea de a lectura un text
·         35% dintre elevi nu au capacitatea de a înțelege textul citit
·         25% dintre elevi nu au capacitatea de a face conexiuni între inform
ația nouă, adusă de text, și informațiile dobândite anterior
·         10% dintre elevi nu au capacitatea de a formula un punct de vedere, preferând să preia un punct de vedere enunțat de o autoritate, un profesor sau un critic
·         10% dintre elevi, care au un punct de vedere propriu, nu au capacitatea de a-l exprima oral sau în scris

·         Concluzia testelor a fost că numai 10% din elevi trec testul, fiind pregătiți pentru o viață profesională normală
                                                                        Sursa: Wikipedia


  Opinia lui Paul Nicolae
Analfabetismul reprezinta o problema grava prezent la majoritatea oamenilor din Romania, din pacate. Majoritatea populatiei din Romania sufera de analfabetism, fie el functional sau de alte feluri, si desi aceasta se incearca in toate scolile din Romania, nu prea ai ce sa faci pentru a rezolva problema analfabetismului, dar totusi, eu m-am gandit la cateva solutii care ar putea sau nu sa ajute intr-o oarecare masura in lupta contra analfabetismului:
 -crearea unor centre speciale care sa aiba in vedere doar obiectivul rezolvarii analfabetismului;
 -accentuarea acestui aspect in toate institustiile scolare;

 -repetarea cuvintelor scrise sau citite incorect de catre acestia in mod corect (ceea ce a functionat la mine).

Asteptam solutiile voastre!



Ionela Gandea


         ANALFABETISMUL IN ROMANIA

Studiu: 42 % dintre români sunt analfabeți funcțional


   Stau în bănci ore înşir şi învaţă pe de rost definiţii, formule şi alte lucruri pe care nu vor şti apoi să le folosească niciodată. Mai copiază la un test, pentru că ştiu să citească, mai beneficiază de indulgenţa profesorilor şi trec clasa, an după an. Sunt analfabeţii funcţional, al căror număr tot creşte.


   „În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi”, a spus Cristian Hatu,preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale.
Tinerii îşi dau şi ei seama că sunt prinşi în capcana unei educaţii fără eficienţă.
„Sunt la Studii europene, la Litere, şi până acum cel puţin nu am aplicat. Decât dacă aş lucra într-un domeniu”, a spus o studentă.
„Unele materii mi se pare că le învăţ degeaba. De exemplu, economia din liceu cam degeaba am făcut-o, pentru că acum la facultate nu prea mai ţineam minte nimic”, a adăugat un alt student.
  Percepţia lucrului doar bifat la şcoală are mai târziu un preţ. Mai ales când tinerii ajung la vârsta când îşi caută un loc de muncă.
 „Avem vârfuri foarte bune, însă media este foarte scăzută. Sunt încă absolvenţi care se prezintă la concursuri care sunt sub orice critică”, a spus Nicolae Zamfir, președintele Institutului de Fizică și Energie Nucleară.
 Legea Educaţiei a suferit peste 60 de modificări în 25 de ani, iar şcoala e captivă în predarea generalităţilor. După principul - elevul trebuie să audă de toate! Un princiul contrazis de viaţa de zi cu zi, unde economia de piaţă are nevoie de oameni specializaţi.
 „Acest nivel mare al analfabetismului funcţional de 42%, , afectează atât capacitatea lor de a se integra în câmpul muncii și de a presta munci cât de cât calificate, ceea ce înseamnă bineînțeles că nu vom putem să creștem PIB-ul cum ne propunem cu toții să zicem cu 5% pe an”, a spus economistul-șef al BNR Valentin Lazea.Europa are un plan de reducere a ratei analfabetismului funcţional la 15%. România nu are nicio iniţiativă concretă.
 „Preocupările noastre cele mai recente sunt legate de finalizarea planului de acţiune, sunt legate de proiectele necompetitive și competitive care se vor lansa prin programele operaționale”, a explicat Valentin Popescu, consilier în Ministerul Sănătății.
 Acum, rata şomajului în rândul românilor cu vârste sub 25 de ani este de 24%, adică peste media europeană. Acest număr riscă să crească, dacă nu se schimbă ceva esenţial în abordarea rolului şcolii.                                                           
DE GANDEA IONELA
CLASA A-8-A

SCOALA GIMNAZIALA NR.2

miercuri, 11 octombrie 2017

CLIO SI MITOLOGIA
    Pornim intotdeauna de la sugestiile voastre! Noua provocare ne introduce in fascinanta si misterioasa lume a zeilor. Tema, credem noi,  este generoasa si cuprinde o paleta larga de abordari. Deci...MITOLOGIA, aceasta este tema!
Va asteptam cu lucrari despre:
                    - mitologiile popoarelor; de la vechii egipteni pana la zeii Nordului;
                    - prezentarea grafica a unei zeitati;
                    - viziunea cosmologica la diferite popoare;
                    - lumea de azi versus vechile credinte.
Va asteptam cu mult interes!
 

                                                 Arborele lumii in mitologia nordica
                                                                        Thor
                                                       Zeii Greciei Antice
                                                                     Sisif
Quetzalcoatl - Sarpele ce pene
Zei egipteni     

Raspunde provocarii noastre Vladut Costica! Multumim, Vladut!




Zeii romani
Numarul zeilor romani este unul deosebit de mare, fiind de ordinul miilor. La inceputurile istoriei religiei romane zeii erau socotiti niste puteri mistice, erau adorate divinitati tainice, al caror nume nu se rostea.
 Romanii puneau accent pe fenomenul numit pax deorum, pacea zeilor, prin care isi asigurau prosperitatea si bunastarea.
Fiecare loc, imprejurare sau obiect avea propriul zeu ocrotitor si existau foarte multi zei cu atributii marunte, dar importante pentru romani.
 Puterea extraordinara si magica a fiecarui zeu, numen dei, se implica in viata oamenilor si in natura, ca o forta sobra, miloasa dar si razbunatoare. Astfel, zeii protejau fiecare act al vietii, de la nastere pana la moarte.
Dupa cucerirea Greciei de catre romani, a avut loc un contact puternic cu mitologia si cultura acestora. Astfel, zeii romani au inceput sa fie si ei adorati ca niste zei cu forma umane. Devenind stapani ai Greciei, romanii stabilesc corespondente intre zeii greci si zeii lor, schimbandu-le numele si, uneori, functiile: Jupiter (Zeus), Junona (Hera), Neptun (Poseidon), Venus (Afrodita), Minerva (Atena), Mercur (Hermes), Vulcan (Hefaistos), Ceres (Demetra), Bacchus (Dionysos), Apollo (Apollo), Marte (Ares), Diana (Artemis) etc. Triada importanta de la greci Zeus, Hera si Atena se transforma in Jupiter, Marte si Quirinus, care troneaza de pe Capitoliu. Ulterior, in perioada Republicii este venerata trinitatea divina Jupiter, Iunona si Minerva de origine etrusca. Terentius Varro (sec. II – I i.Hr.) in Antiquitatum romanorum, humanorum et divinorum libri XLI a realizat o lista sau un catalog al zeilor, cu atributele lor folositoare oamenilor. El imparte divinitatile in trei categorii: § dii praecipui atque selecti – reprezinta principalii zei: Jupiter, Ianus, Saturn, Apollo, Marte, Genius, Neptun, Vulcan, Diana, Luna, Venus, Vesta, Sol, Liber, Iunona, Ceres, Minerva, Tellus. § dii certi (zeii determinanti) – competenta lor se rezuma la o singura functie indicata si de numele zeului. Divinitatile ii protejeaza pe oameni pe tot timpul vietii, rolul lor fiind bine precizat: Educa  il invata pe copil sa manance, Potina sa bea apa, mireasa este condusa la altar de Domidicus, Domitius asista la instalarea ei, Virginiensis participa la desfacerea cingatorii sotiei, etc. § dii incerti (zei nedeterminanti) – au diverse roluri cu caracter general. Sunt zeitati ai vietii particulare: lares, manes, penates sau eroi.
Divinitatile straine sunt adoptate prin evocatio – o ruga catre zeii unui alt oras ca sa paraseasca lacasul lor de cult si sa se mute la Roma. Introducerea de culte se realizeaza cu ajutorul interpretatio Romana. Astfel, patrunde cultul lui Cybela din Frigia (205 i.Hr.), preluat de romani sub denumirea de Magna Mater (Marea Mama).
In timpul imperiului se impune adoratia veneratia fata de imparat, care intruchipeaza statul, si cultele bazate pe mistere, precum Attis si Mithras. Zeii romani jucau rolul unor oameni cu superputeri, asa ca, in timp a devenit normal ca puternicii conducatori ai Romei sa fie tratati ca niste zei. Cezar a fost primul zeificat si tratat ca zeu dupa moartea sa. Mai tarziu, unii dintre cei mai buni imparati au fost declarati zei de catre Senat, dar numai dupa moarte lor. In timpul vietii ei erau simplii muritori.Toti romanii trebuiau sa venereze imparatii divini. Romanii dedicau zeilor plante sacre (stejarul si laurul), pasari sfinte (vulturul si ciocanitoarea) si animale sfinte (lupul, si, mai ales, lupoaica, vulpea si scroafa prolifica cu 30 de purcei). Spre deosebire de religia greaca unde zeii domnesc, statuile romane ii prezinta pe zeii romani ca fiind mult mai binevoitori fata de adoratia credinciosilor.
 Romanii le datorau acestor zeitati belsugul, puterea, norocul, vitejia, tandretea, puritatea virginala, castitatea familiei, caldura caminului, siguranta si linistea patriei, lumina zilei, odihna, intelepciunea si mai cu seama dreptatea. Principalii zei din mitologia romana Aesculapius (Esculap) a fost zeul medicinei, al tamaduirilor in mitologia romana si a fost preluat din mitologia greaca, unde acest zeu era reprezentat de Asclepios (greaca Ἀσκληπιός). A fost fiul lui Apollo provenit din uniunea cu Coronis (sau Arsinoe). Conform legendei, s-a casatorit cu Epiona, de unde au rezultat: Hygieia, Meditrina, Panaceia, Aceso, Iaso, Aglaia si trei fii: Machaon, Telesphoros si Podalirius. De asemenea, a mai avut un fiu, Aratus, cu Aristodama. Copii lui Aesculapius sunt si ei asociati cu medicina astfel ca Hygieia este originea cuvantului igiena si Panaceia este originea cuvantului panaceu (un medicament despre care se spunea ca vindeca orice boala). Aesculapius, initiat de centaurul Chiron in tainele medicinei, nu s-a multumit doar sa vindece, ci a inceput sa-i invie pe cei morti. Acest fapt a atras asupra sa mania lui Jupiter, care l-a omorat cu trasnetul sau. Este reprezentat printr-un barbat mai in varsta avand un bat in mana si cu un sarpe.
Sursa:
www.interferente.ro
Asclepios
Descriere: https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p32x32/22279649_269482596893620_8302346946996369421_n.jpg?oh=02738a83101a3093ebf809d54b8bf554&oe=5A6EA239
Mercur - zeul comertului





Nicolae Paul ne prezinta pazitorul Infernului la vechii greci...


CERBERUS
 Cerberus, in mitologia greacă, este câinele monstruos cu trei capete, frate cu Leul din Nemeea si Hidra din Lerna. Era considerat fiul lui Typhon si al Echidnei. Avea pe spate o multime de serpi infricosatori, chiar si coada era un sarpe agresiv.
 Acesta era cainele lui Hades, avand rolul de a pazi intrarea in Infern, avand, in special grija ca sufletele celor morti sa nu patrunda in lumea celor vii si ca nimeni, decat cei morti sa nu patrunda in Infern, si nu-i de mirare avand in vedere ca e un monstru invincibil, adus din Lumea Unbrelor de catre Heracles (aceasta fiind a douasprezecea si cea mai dificila porunca a lui). Cu toate acestea, a fost invins de doua ori: o data prin forta fizica de catre Heracles, si o data prin cantecul lui Orfeu.

 SURSA:WIKIPEDIA
                                         Cerber


Maria Constantin 


Legenda lui Coriolan
Coriolan a fost unul dintre cele mai faimoase legende a vechii Rome. Numelui sau adevarat  Caius sau Gaius Marius i-a fost adaugata porecla cu care a devenit celebru, Coriolanus, provenita din eroismul de care a dat dovada in timpul cuceririi cetatii volsce Corioli.
Din cauza purtarii sale trufase si samavolniciei fata de Senat, a fost privit  cu teama si suspiciune, iar in anul 491 i. Hr., portivit povestirii traditionale, a fost condamnat la exil. S-a refugiat la volsci, carora le-a promis sa-i ajute in razboiul impotriva romanilor. Attius Tullius, regale volscilor, l-a numit general al armatei sale, in fruntea careia Coriolan a cucerit numeroasee cetati fara a intampina rezistenta, ajungand sa-si stabileasca tabara in apropierea Romei in anul 489 i. Hr. Alarmati, romanii i-au trimis numeroase solii, conduse de cei mai de seama barbati de stat, insa Coriolan nu le-a acordat atentie.

Atunci a fost trimisa o delegatie formata din cele mai nobile matroane din Roma, in fruntea carora se afla Veturia, mama lui Coriolan, si Volumnia, sotia acestuia, insotite de cei doi copii ai sai. Reprosurile mamei si lacrimile sotiei si-au atins scopul: Coriolan si-a retras armata, renuntand sa mai atace Roma, petrecandu-si restul zilelor in exil la volsci. Potrivit altei versiuni, la intoarcere volscii l-au ucis.
                                                           Caius Marcius Coriolanus