miercuri, 14 iunie 2017

CLIO SI CATASTROFELE NATURALE
Omul versus Natura!
De-a lungul istoriei omul a trecut prin momente ...dificile. A conlucrat, dar  a simtit, de multe ori, forta distrugatoare a Naturii, iar astazi, datorita tehnologiei se pare ca Natura a devenit Inamic.
Va invitam sa prezentati lucrari referitoare la forta distructiva a naturii cu care omul a trebuit sa se convietuiasca.



 



Alexandru Stroe
Cele mai mari 10 catastrofe ecologice din istorie
Proiect de Alexandru Stroe

10 | Micsorarea Marii Aral, 1960 – prezent

        Considerat candva al patrulea lac de pe Terra, Marea Aral era cat Irlanda si se afla intre Uzbekistan si Kazakhstan. In prezent, lacul este mai mic cu 90% decat era pana in anii ‘60.
De vina se face Uniunea Sovietica care, in anii ‘60, a facut aici sisteme de irigatii si a redirectionat sursa de apa catre alte zone.

Marea Aral, candva un lac cu apa sarata, este in prezent un desert care din cauza furtunilor de nisip si sare ucide toate plantele si afecteaza sanatatea oamenilor si animalelor care locuiesc in zona. Un cimitir de nave ruginite mai aduce aminte de ceea ce a fost candva Marea Aral.
Cele mai mari 10 catastrofe ecologice din istorie
Proiect de Alexandru Stroe

10 | Micsorarea Marii Aral, 1960 – prezent

        Considerat candva al patrulea lac de pe Terra, Marea Aral era cat Irlanda si se afla intre Uzbekistan si Kazakhstan. In prezent, lacul este mai mic cu 90% decat era pana in anii ‘60.
    De vina se face Uniunea Sovietica care, in anii ‘60, a facut aici sisteme de irigatii si a redirectionat sursa de apa catre alte zone.
Marea Aral, candva un lac cu apa sarata, este in prezent un desert care din cauza furtunilor de nisip si sare ucide toate plantele si afecteaza sanatatea oamenilor si animalelor care locuiesc in zona. Un cimitir de nave ruginite mai aduce aminte de ceea ce a fost candva Marea Aral.


09 | Norul de dioxina, Seveso, 1976

     In 1976, pe 10 iulie, o explozie la o uzina chimica din orasul italian Seveso a produs un nor gros de dioxina, pagubele inregistrate fiind enorme, existand pierderi mari de vieti omenesti. Locuitorii orasului s-au imbolnavit de boli grave de piele, iar orasul a fost evacuat.
Un fermier povesteste, in cotidianul Times, cum, dupa ce norul de dioxina s-a format si imprastiat, a vazut coada pisicii cazand, dupa doua zile ramanand doar scheletul animalului.
In prezent, orasul este locuit, insa un parc imens sta pe doua tancuri gigantice pline de ramasitele animalelor moarte, fabricii si solului contaminat cu dioxina.



08 | Tokaimura, Japonia, 1999

      In urma cu 14 ani, pe 30 septembrie, trei angajati ai centralei nucleare Tokaimura, din nordul orasului Tokyo, au combinat eronat o solutie de uraniu si au provocat unul dintre cele mai mari accidente nucleare din istoria Japoniei. Amestecul solutiei de uraniu a provocat o explozie, urmata de o flacara albastra care a provocat moartea a doua persoane si diferite forme de cancer altor cateva sute de persoane, din cauza nivelului ridicat de radiatii la care au fost supusi.




07 | Fukushima, Japonia, 2011

       In martie 2011, un cutremur de mare magnitudine a provocat un tsunami devastator care a distrus coasta Japoniei si care a provocat un accident nuclear la centrala atomo-nucleara de la Fukushima. Desi pagubele financiare plaseaza accidentul pe locuri fruntase, din fericire, numarul victimelor a fost unul mic, fata de Cernobil sau alte evenimente asemanatoare.
Acest lucru se datoreaza si interventiei prompte, precum si gestionarii eficiente a situatiei de catre autoritatile nipone.

Cu toate astea, cercetatorii spun ca in urma catastrofei peste 1000 de persoane si-au pierdut sau isi vor pierde viata din cauza expunerii la radiatii.


06 | Minamata, Japonia, 1956


    In anii ’50 din secolul trecut, in orasul japonez Minamata s-a produs un eveniment plin de mister la vremea respectiva. In concret, localnicii au observat, in prima faza, un comportament ciudat la animale, care, din senin, aveau convulsii puternice si momente de nebunie, cand se aruncau in apa.
Mai tarziu, in 1956, a fost raportat primul om care suferea de boala care avea sa capete numele de Minamata. Oamenii prezentau simptome precum convulsii, vorbire ingreunata, miscari incontrolabile ale membrelor si pierderea functiilor motorii. Mii de oameni au murit in urma contactarii acestei boli.
De abia in 1959, cauza bolii a fost descoperita, iar principalul vinovat era companiaChisso, care arunca deseurile in Golful Minamata, contaminand apare si animalele din ea cu cantitati industriale de mercur si metale grele. Otravirea oamenilor a avut loc in urma consumului de peste infectat cu mercur.



05 | Exxon Valdez, 1989 si 2010


     Exxon Valdez este probabil cea mai mare societate din industria “aurului negru”, dar si compania petroliera care a provocat cele mai mari dezastre ecologice.
In 1989, un vas petrolier apartinand acestei companii s-a scunfundat in reciful Bligh, aflat in apele Stramtorii Prince William din Alaska, peste 40 de milioane de litri de petrol scurgandu-se in ocean si intinzandu-se pe o suprafata de 800 de kilometri patrati. Desi au fost mobilizate peste 11.000 de persoane, sute de mii de pasari, animale, foci, vidre au murit, iar vegetatia a fost distrusa.
In 2010, un incident asemanator a avut loc in Golful Mexic, pagubele inregistrate fiind mult mai mari ca cele din 1989.



03 | Canalul Love, 1978 .

       In 1978, locuitorii orasului american Canalul Love, de langa Cascada Niagara, au abandonat localitatea, care in prezent este un oras-fantoma, pe care nici turistii nu se incumeta sa-l viziteze.
Mutarea locuitorilor a survenit in urma unui incident ecologic. Mai exact, orasul a fost construit deasupra a 21.000 de tone de deseuri toxice industriale ingropate intre anii 1940-1950. In 1978, deseurile au inceput sa iasa la suprafata, fapt care a determinat autoritatile americane sa stramute orasul.



02 | Union Carbide, India, 1984

    Probabil catastrofa ecologica care a inregistrat cel mai mare numar de victime. 15.000 de persoane au decedat in primele luni de la producere accidentului chimic si peste 500.000 au fost afectate, majoritatea supravietuitorilor suferind de orbire sau boli care au afectat organele interioare, etc. In plus, si un numar imens de nou-nascuti, ai caror parinti locuiau in zona, s-au nascut cu malformatii.
Cum s-a ajuns la asemenea bilant? Pe 2 decembrie 1984, un accident la uzina Union Carbide din Bhopal a dus la eliminarea in aer a 45 de tone de izocianat de metil otravitor.
5 ani mai tarziu compania Union Carbide a platit 500 de milioane de dolari victimelor.



 01 | Cernobil, Ucraina, 1986

     Ziua de 26 aprilie 1986 a ramas consemnata ca ziua in care a avut loc cel mai infiorator dezastru nuclear din istorie, cand unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernobil a a explodat, trimitand in atmosfera o cantitate de radiatii mai mare decat cea emisa de bombele de la Hiroshima si Nagasaki, din 1945. Radiatiile au afectate toata Europa de Est si Centrala, inclusiv Romania.
In prezent, centrala este inchisa, insa aici mai exista 4.000 de angajati care se ocupa cu intretinerea. E o masura de prevenire a unui accident asemanator.
,


Nicolae Paul

Top 10 cele mai mari catastrofe naturale

Pământul are cea mai complicată atmosferă din sistemul solar, atât de complicată încât meteorologii se uită la alte planete pentru a înţelege cum funcţionează vremea noastră.
Coasta de est a Statelor Unite a fost lovită de giganticul uragan Sandy, iar New Yorkul şi Atlantic City au fost devastate de forţa lui. Iată care sunt o parte din cele mai mari dezastre naturale din trecut, de la cutremure, la vijelii sau inundaţii, într-un top realizat de Discovery.com.

1. Uraganul Galveston din 1900

Acesta a fost cel mai distrugător dezastru natural care a lovit SUA. Circa 8.000 de oameni şi-au pierdut vieţile pe 8 septembrie 1900, în cel mai mare oraş din Texas de pe atunci. Uraganele de pe mare erau observate de pe nave, şi pentru că telegraful fără fir era abia la începuturi, nu a fost timp de avertizare. Locuitorii din Galveston credeau că au mai văzut furtuni năprasnice, însă şi-au dat seama rapid că s-au înşelat. Uraganul a adus vânturi de peste 160 km pe oră, distrugând aproape toate clădirile din oraş. 3.600 de case au fost rase de pe faţa Pământul, iar cele câteva mai solide care au rezistat au fost transformate în muzee, în ziua de azi.


2. Uraganul Katrina din 2005

Katrina a fost cel de-al şaselea uragan pe scara forţei şi cel care a costat cel mai mult SUA, din cauza distrugerilor. Uraganul a ajuns la maxim pe 28 august 2005, vântul ajungând la 281 km pe oră! Katrina a dat de la început semne că va fi distrugător: devenea mai slab pentru perioade scurte de timp, după care revenea mai puternic decât înainte. Oamenii au fost evacuaţi din New Orleans, iar autorităţile au încercat să minimizeze distrugerile. Din păcate, americanii se chinuie şi în ziua de azi cu efectele uraganului Katrina, care a produs daune în valoare de 80 de miliarde de dolari. Peste 2.000 de oameni au murit atunci.



3. Viscolul din 1888

În nord-estul SUA, în luna martie ar trebuie să fie o vreme plăcută de primăvară. Cu toate astea, în martie 1888, a avut loc cel mai crunt viscol din istoria SUA, în New Jersey, New York, Connecticut şi Massachusetts. Vântul care bătea cu 72 km pe oră a depus un strat de zăpadă de 15 metri. Oamenii au fost blocaţi în case timp de peste o săptămână. Aceste eveniment a avut însă şi o parte bună: a dus la construcţia primului sistem de transport subteran din SUA. Din păcate, 400 de oameni au murit din cauza viscolului.




4. Tsunamiul din Oceanul Indian din 2004

La o zi după Crăciun, în 2004, un cutremur a lovit Oceanul Indian, al doilea cel mai puternic înregistrat de un seismograf, cu o magnitudine de 9.1-9.3. Tsunamiul apărut după seism a ucis 230.000 de oameni din 11 ţări. Valurile tsunamiului au atins atunci 30 de metri înălţime, cât o clădire de 10 etaje. Printre morţi se aflau şi circa 9.000 de turişti, majoritatea europeni, aflaţi în vacanţă.



5. Cutremurul din San Francisco, 1906

Seismul care a lovit San Francisco în 1906 şi alte zone din nordul Californiei pe 18 aprilie 1906 a avut o magnitudine între 7.7-8.2. Epicentrul său a avut loc la doar 3,2 km de oraş, în largul mării. Din cauza lui şi a focurilor care au izbucnit în urma sa, San Francisco a fost distrus aproape în totalitate. Circa 3.000 de oameni au murit, iar 70% din populaţia oraşului a rămas fără case.




6. Inundaţiile râului Galben (Hwang Ho) din China, 1887

Secole întregi, fermierii de-a lungul râului Galben din China au construit sisteme de apărare împotriva inundaţiilor, însă în 1887, după zile întregi de ploi torenţiale, râul a inundat zonele înconjurătoare atât de repede, încât oamenii nu au putut fi avrtizaţi. După inundaţii, milioane de oameni au rămas fără case. Apele şi bolile care au urmat după ele au luat viaţa a 900.000-2 milioane de oameni.



7. Marea tornadă din trei state, 1925

Această tornadă este cea mai lungă şi cea mai mortală din istorie - circa 700 de oameni au murit. Ea s-a mişcat prin statele americane Missouri, Illinois şi Indiana, durând trei ore şi jumătate. Pe drumul său, tornada a distrus 15.000 de case.



8. Uraganul de pe Muntele Washington, 1934

Pe 12 aprilie 1934 a fost bătut recordul de cel mai puternic vânt de pe Pământ - 371 km pe oră. Cu o zi înainte, cei trei meteorologi de serviciu au observat semnele unei furtuni tipice de primăvară, însă în dimineaţa următoare au avut o mare surpriză, fiind martorii celui mai puternic vânt înregistrat vreodată. Partea bună - nu au fost răniţi şi nu au fost daune.







9. Furtuna Halloween ( sau Furtuna Perfectă) din 1991

Trei evenimente meteo separate au dus la formarea unei mari furtuni, pe parcursul a cinci zile. Mai întâi, un sistem de presiune joasă s-a format deasupra Marilor Lacuri. În drumul său spre est, s-a întâlnit cu un sistem de presiune ridicată, rece, din Canada. Această combinaţie a format o furtună în Atlanticul de Nord, lângă coastele Nova Scotia. Pentru ca Halloweenul să fie de-a dreptul înspăimântător, furtuna s-a lovit de uraganul Grace, fiind un adevărat război între rece şi cald, vară şi iarnă. Valuri între 9-12 metri înălţime au lovit coastele New England în după amiaza de Halloween, iar daunele au fost estimate la 208 milioane de dolari. 12 oameni au murit.




10. Cutremurul din Chile, 1960

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a avut loc în 1960, în Chile: seismul a avut magnitudinea de 9.5. Circa 1.655 de oameni au murit, iar alte mii au fost rănite. Pagubele suferite de Chile au fost de 550 de milioane de dolari. Cutremurul a dus la formarea unui tsunami care a ucis 61 de oameni în Hawaii, 138 în Japonia şi 32 în Filipine. Seismul a avut loc în zona unde placa Nazca se scufundă sub placa sud americană, pe falia Peru-Chile.




- Sursa: www.romaniatv.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu