joi, 17 octombrie 2019

CLIO SI MODA

Sursa"GumDropGumy


                La sugestia voastra lansam o noua tema: moda. Este o tema generoasa care va permite sa faceti consideratii auspra modului in care oamenii au considerat de cuviinta sa se imbrace. De la abordarea cronologica, ne referim la istoria modei, la consideratii etice sau estetice.
               Nu putem trece peste celebra expresie populara: Haina face pe om!
                Pornind de la acesta zicere, va asteptam cu lucrari despre:
                                   - Importanta hainelor in afirmarea personalitatii;
                                   - Rolul modei in crearea tinutei; imi place,  nu imi place, e la moda!!!
                Ca de obicei, lista ramane deschisa la sugestiile voastre!

                       Miruna Micu despre moda anilor '20!





               Cat de importanta este haina?

              Pornind de la aceasta intrebare vom lansa cateva ganduri despre ceea ce reprezinta moda. Incepem cu o explicatie a cuvantului asa cum apare el in DEX: - mo1 sf [At: ANON.CAR.V: (regmoa sf mode,modie, (învmod sn / Pl~de / E: it moda, ger Mode, ngr μόδα, fr mode, cf mg mόdja „fel”, „mod”] 1 Obicei, deprindere colectivă specifică, la un moment dat, unui mediu social. 2 (Spc) Gust, preferință generalizată, la un moment dat, pentru un anumit fel de a se îmbrăca Vz vogă. 3 (ÎlaLa (sau, învde) ~ Care corespunde gustului colectiv într- un anumit moment Si: actual. 4 (Îal) Care se folosește frecvent la un moment dat. 5 (Îald. oameni) Care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social la un moment dat. 6 (Îal) Foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. 
            Prin urmare fiecarei epoci istorice ii corespunde un anumit fel de a se imbraca, este la moda! Lumea de astazi, in ciuda declaratiilor, de cele mai multe ori, fals - ironice, ca aspectul exterior, recte imbracamintea nu conteaza, demonstreaza ca haina este la fel de importanta ca personalitatea celui ce o poarta. De la grupurile de tineri  care isi afirma identitatea culturala prin intermediul hainelor, a coafurii si a tatuajelor, la conservatorismul varstinicilor ce cred ca pentru fiecare etapa a vietii exista un cod vestimentar strict ce nu trebuie incalcat, cu totii ne identificam cu haina pe care o purtam. Ea, haina, devine portdrapelul convingerilor noastre, este declaratia noastra in fata celorlati, care in felul acesta ne descopera, si speram cu totii, ca ne inteleg.


Sursa:Pinterest

Sursa: bla-bla-moda.nu
               Continuam pe aceiasi tema si va propunem o inedita si scurta istorie a hainelor. Fara a ne erija in experti o sa incercam sa trecem in salturi mari prin diferite epoci istorice. Incepem cu cea mai indepartata epoca, preistoria. Putine sunt cunostintele despre modul in care se imbraca omul cavernelor si cele mai mute se bazeaza pe comparatia pe care specialistii o fac cu popoarele primitive din epocile mai apropiate. Situatia s-a schimbat cand doi turisti germani au descoperit, in 1991 mumia lui Otzi - omul zapezilor. Surpriza cea mai mare a fost ca barbatul care, se pare, traise pe la sfarsitul epocii neolitice, era echipat/imbracat cu haine confortabile care il protejau de temperaturile scazute. Va prezentam mai jos hainele lui Otzi. 
              Oare se framanta si el si se intreba: Imi sta bine?

Sursa:historia.ro