joi, 17 octombrie 2019

CLIO SI MODA

Sursa"GumDropGumy


                La sugestia voastra lansam o noua tema: moda. Este o tema generoasa care va permite sa faceti consideratii auspra modului in care oamenii au considerat de cuviinta sa se imbrace. De la abordarea cronologica, ne referim la istoria modei, la consideratii etice sau estetice.
               Nu putem trece peste celebra expresie populara: Haina face pe om!
                Pornind de la acesta zicere, va asteptam cu lucrari despre:
                                   - Importanta hainelor in afirmarea personalitatii;
                                   - Rolul modei in crearea tinutei; imi place,  nu imi place, e la moda!!!
                Ca de obicei, lista ramane deschisa la sugestiile voastre!

                       Miruna Micu despre moda anilor '20!





               Cat de importanta este haina?

              Pornind de la aceasta intrebare vom lansa cateva ganduri despre ceea ce reprezinta moda. Incepem cu o explicatie a cuvantului asa cum apare el in DEX: - mo1 sf [At: ANON.CAR.V: (regmoa sf mode,modie, (învmod sn / Pl~de / E: it moda, ger Mode, ngr μόδα, fr mode, cf mg mόdja „fel”, „mod”] 1 Obicei, deprindere colectivă specifică, la un moment dat, unui mediu social. 2 (Spc) Gust, preferință generalizată, la un moment dat, pentru un anumit fel de a se îmbrăca Vz vogă. 3 (ÎlaLa (sau, învde) ~ Care corespunde gustului colectiv într- un anumit moment Si: actual. 4 (Îal) Care se folosește frecvent la un moment dat. 5 (Îald. oameni) Care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social la un moment dat. 6 (Îal) Foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. 
            Prin urmare fiecarei epoci istorice ii corespunde un anumit fel de a se imbraca, este la moda! Lumea de astazi, in ciuda declaratiilor, de cele mai multe ori, fals - ironice, ca aspectul exterior, recte imbracamintea nu conteaza, demonstreaza ca haina este la fel de importanta ca personalitatea celui ce o poarta. De la grupurile de tineri  care isi afirma identitatea culturala prin intermediul hainelor, a coafurii si a tatuajelor, la conservatorismul varstinicilor ce cred ca pentru fiecare etapa a vietii exista un cod vestimentar strict ce nu trebuie incalcat, cu totii ne identificam cu haina pe care o purtam. Ea, haina, devine portdrapelul convingerilor noastre, este declaratia noastra in fata celorlati, care in felul acesta ne descopera, si speram cu totii, ca ne inteleg.


Sursa:Pinterest

Sursa: bla-bla-moda.nu
               Continuam pe aceiasi tema si va propunem o inedita si scurta istorie a hainelor. Fara a ne erija in experti o sa incercam sa trecem in salturi mari prin diferite epoci istorice. Incepem cu cea mai indepartata epoca, preistoria. Putine sunt cunostintele despre modul in care se imbraca omul cavernelor si cele mai mute se bazeaza pe comparatia pe care specialistii o fac cu popoarele primitive din epocile mai apropiate. Situatia s-a schimbat cand doi turisti germani au descoperit, in 1991 mumia lui Otzi - omul zapezilor. Surpriza cea mai mare a fost ca barbatul care, se pare, traise pe la sfarsitul epocii neolitice, era echipat/imbracat cu haine confortabile care il protejau de temperaturile scazute. Va prezentam mai jos hainele lui Otzi. 
              Oare se framanta si el si se intreba: Imi sta bine?

Sursa:historia.ro


         


sâmbătă, 17 august 2019

CLIO SI ANTURAJUL


          Dennis era o fata cuminte! Era apelativul pe care il foloseau toti cei ce o vedeau: Ce fata cuminte!; Fata noastra cuminte! Dar ce se ascundea in spatele acestei cumintenii? Sufletelul acestiei fetite era atat de departe de adjectivul cuminte.  Fiecare clipa a vietii ei era o continua zbatere, un chin cumplit pe care nu stia cum sa-l potoleasca si nici nu indraznea sa vorbeasca cu nimeni..
          Cea mai  intensa dorinta a ei era sa faca parte din grupul fetelor cool; acele fete lipsite de timiditatii, imbracate chic si care, se pare, ca placeau tuturor; pana si cei severi se imbunau in preajma lor, si cel mai important, pareau atat de lipsite de griji si cu o viata atat de interesanta.
....
          Va urma...
          PS Puteti continua voi!

miercuri, 12 iunie 2019

CLIO SI ALTE MUZE



Mult succes!


Dorim vacanta placuta profesorilor si elevilor!
Absolventilor de clasa a opta le dorim succes la examen si ne dorim sa ramana alaturi de noi!
Va asteptam cu teme noi!


duminică, 17 martie 2019

CLIO SI ALTE MUZE

Altarul Bisericii Sf. Imparati, Pelinu



 
           Va propunem sa facem o investigatie legata de trecutul localitatii Dor Marunt. Ideea ne-a fost sugerata de decoperirea facuta de Maria Constantin; este vorba de mormantul unui istoric german. Pornind de la acesta imagine si asaltatii de intrebarl legate de istoria acestui ...istoric ce si-a gasit sfarsitul in cimititirul satului, va propunem sa realizati lucrari ce au ca tema istoria locala. Prin urmare va asteptam cu materiale despre:
               Istoria localitatii Dor Marunt;
               Cladiri reprezentative - imagini si istoric;
               Personalitati ce s-au nascut / trait in aceasta localitate;
               Consideratii despre strucura etnica; de unde provin oamenii ce s-au stabilit in Dor Marunt;
           Va asteptam cu mult interes!

Fotografie realizata de Maria Constantin




                 Mario Minea

Ulciorul plin cu bani

         Una din cele mai vechi legende, privind blestemul comorilor din Baragan, dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, iar grozaviile s-ar fi petrecut in Dor Marunt.
         Localitatea este situata in partea de Nord-Est a judetului Calarasi, in manoasa campie a Baraganului Sudic.
         Numele localitatii se pare ca provine de la legendarul rege dac Doromichete ( Drom - I -- Chaites ) -  calea celor puri., a dat prin etimologie populara numele actualului sat Dor Marunt. 




    Elvira Popescu

      Ups! Ce doreste domnul Minea? Nu, nu vrem sa alunecam in obscurantism si sa incepem o cautare iluzorie de comori.
     Mult mai interesanta ni se pare explicatia legata de numele localitatii. El spune ceva de etimologie, dar cred ca este vorba de alceva si, as ruga profesorii de romana, sa-mi clarifice procesul de evolutie al cuvintelor, care de-a lungul timpului pierd sau capata litere etc..
     Iata cum intra in atentia noastra legendarul rege geto-dac Dromichete sau Dromichaites.
     Ne-am reamintit ca am citit cu ceva timp in urma un articol scris de filozoful roman Andrei Plesu despre numele localitatii Dor Marunt. Auzise acest nume si intrigat la culme de cei doi termeni a incercat sa afle de unde vine. Dorul, sentiment romanesc greu de tradus in alta limba si atributul mic i se parea filozofului foarte interesant! Tot el isi exprima dezamagirea cand afla ca numele de Dor Marunt vine de la un personaj: Doru Maruntu!
       Rasfoind o monografie a localitatii, am aflat si noi, ca acest Doru Maruntu ar fi un personaj real de pe la inceputul secolului al XIX-lea si, care avea o mica carciuma. Trebuie sa fi fost tare primitor acest Doru, daca la crasma lui poposeau si oamenii de rand, dar si fete mai subtiri de boieri
      Cateva consideratii despre numele localitatii, cu alte amanunte, va asteptam pe voi!










       Claudiu Zanfir ne invinta, prin intermediul pozelor, hai-hui prin Dor Marunt.
       Va invitam sa aduceti informatii despre obiectivele surprinse in imagini de colegul vostru!














                Ii multumim Andreei Anghel care ne-a trimis fotografii cu biserica, de fapt ruinele bisericii din Pelinu. Biserica, monument istoric, a fost construita in 1875 si avea hramul Sfintii Imparati.




















luni, 4 martie 2019

CLIO SI FERICIREA

                 20 martie este Ziua Internationala a Fericirii!

Vincent Van Gogh, Ramuri de migdal inflorit


        Pentru ca nu ati raspuns provocarii trecute, ne grabim, la sugestia voastra, sa lansam o noua provocare: fericirea!!!
       Va asteptam consideratiile despre fericire. Ce este fericirea?  Este efemera sau poate fi tinuta captiva vreme indelungata? Cine se poate numi fericit? Fericirea vine din senin sau e nevoie de efort pentru a te bucura de ea? Etc. etc.....
      Va lansam provocarea, avand in vedere si  Fericirile din Noul Testament :
      Fericiți cei săraci cu duhul, că a acelora este Împărăția Cerurilor.




Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul.
Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui.
Fericiți cei curați cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.
Fericiți făcătorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, ca a lor este Împărăția Cerurilor.
Fericiți veți fi voi când va vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea. Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri.
                                                            (Matei 5:2-12; Cf. Luca 6:20-26)

          Articol preluat din www.ziare.com

Care e tara europeana declarata pentru al doilea an consecutiv "cea mai fericita din lume" si ce loc ocupa Romania in top

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 20:14
    
Care e tara europeana declarata pentru al doilea an consecutiv "cea mai fericita din lume" si ce loc ocupa Romania in topFoto: Arhiva Pixabay.com
Finlanda este, pentru al doilea an consecutiv, tara cea mai fericita din lume, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), publicat miercuri, in timp ce Sudanul de Sud, prada razboiului, ocupa ultimul loc, informeaza AFP.
Tara celor 190.000 de lacuri, cunoscuta pentru padurile si saunele sale, devanseaza Danemarca (pe locul doi), urmata de Norvegia, Islanda, Olanda, Elvetia, Suedia sau Noua Zeelanda si Canada, potrivit clasamentului 2019 al "World Happiness Report".

Tarile din fruntea clasamentului indeplinesc ansamblul indicatorilor si se distanteaza gratie stabilitatii din societatea lor - indicatorul de fericire schimbandu-se putin din 2005.

Romania se situeaza pe pozitia 48, in urcare fata de raportul publicat anul trecut in care ocupa locul 52.

Franta pierde un loc in raport cu anul 2019 si ocupa pozitia a 24-a, dupa Mexic si in fata Taiwanului. Belgia coboara doua locuri, pana pe 18.

Metodologia folosita a constat in chestionarea unui esantion de persoane din 156 de tari diferite care au raspuns la o serie de intrebari privind perceptia asupra calitatii vietii lor pe o scara de la 0 la 10.

In ciuda problemelor legate de Brexit, Regatul Unit a castigat patru locuri in clasamentul 2019 si si-a adjudecat locul 15.

In ceea ce priveste Statele Unite, acestea au ajuns pe locul 19.

Sudanul de Sud ocupa ultimul loc. ONU a declarat recent ca 60% din populatie a fost amenintata de foamete atunci cand tara s-a aflat in razboi civil in timpul caruia 400.000 de persoane au fost ucise.

Yemen, Afganistan si Republica Centrafricana, de asemenea in razboi, figureaza in coada clasamentului.

Publicarea coincide cu Ziua Mondiala a Fericirii, stabilita de ONU si celebrata pe 20 martie.

Autorii raportului indica faptul ca fericirea in lume a avut un recul in ultimii ani, corelata cu o crestere a sentimentelor negative intre care "neliniste, tristete si furie, in special marcata in Asia si in Africa, si mai recent in alte parti ale Globului", potrivit raportului.

Studiul s-a axat si pe evolutia tarilor din clasament din 2005: cele mai importante 20 de cresteri, jumatate se gasesc in Europa Centrala si orientala, cinci sunt in Africa subsahariana si trei in America Latina.

Cinci principale scaderi din 2005 au fost inregistrate de Yemen, Indian, Siria, Botswana si Venezuela.

Ana Maria Edulescu, Copaci fericiti



    Va recomandam si o cartea:


          Miruna Micu

Generația Z 

         Inteleg ca in ziua te azi nu mai conteaza cum sau ce este pe afara!
        Acum toate tehnologiile ne pot “absorbi” creierele. Acum Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat sau WhatsApp sunt principalele surse de informație la care copii au acces. Fel si fel de informații, știri, meme-uri amuzante si citate ajung in cutia craniană, de unde creierul le stochează.
Sa fiu sinceră, durata medie a orelor petrecute pe telefon este de 8 ore.
       Este bine sa folosim tehnologia, deoarece asa putem comunica cu alte persoane, sa căutam anumite informații sau pentru relaxare. De-obicei, folosesc telefonul pentru relaxare si pentru a socializa. Pentru a cauta anumite lucuri neclare la teme sau doar de plictiseala! Recomand tehnologia tuturor, dar nici in exces!
       Timpul trece, iar traditiile si obiceiurile se pierd, sunt uitate si șterse! Am uitat cum era cand ne jucam pe străzi, întorcându-ne acasa plini de praf, atunci cand se vorbea prin scrisori sau cand toata familia vorbea si se bucura!
       Timpul trece, noi trecem, toate trec, iar noi pierdem timpul de pomana!
       SPUNE-TI STOP TEHNOLOGIEI EXCESIVE!

sursa: inicio, nomopfobia


                Bianca crede ca fara iubire, nu exista fericire!

          Iubirea, un termen ce nu poate fi descris in cuvinte.
          Iubirea fata de familie, rude, prieteni si colegi, profesori.
          Iubirea reprezinta cel mai puternic sentiment indiferent cui o oferim.
          Iubirea face lumea mai buna! Atunci cand iubim totul devine mai usor.
          Iubirea poate fi cateodata obsesiva. Cand iubim pe cineva trebuie sa-i respectam alegerile indiferent daca acestea ne vor aduce suferinta.
          Iubirea e cel mai frumos sentiment, nimic nu se compara cu iubirea!  💔


      Maya Dan

       Pe chipul lui se citea bunatatea. Era de inaltime medie, cu parul alb, fata senina si ochii calzi. Viata, ah, viata nu ii oferise prea mult., dar nici nu isi dorise! Spre deosebire de multi dintre noi, nu visase niciodata la Alexandru cel Mare. Nu isi imaginase si nici nu ii trecuse prin cap ca el, doar el, ar putea sa schimbe lumea, ca numele lui ar putea intra in vreo carte de istorie, indifernt de capitol.
      Nascut intr-un sat de campie, unde vara ochii se umplu de praful vanturat de vant, iar ameziile toropitoare iti paralizeaza orice actiune, iar iarna, Crivatul turbat ii obliga pe oameni sa se adoposteasca in camerele calduroase, ingropate in nameti, traise constant, pe o linie putin sinuasa.
     Copilaria fusese una obisnuita. Se casatorise cu o fata pe care o respecta si, impreuna, au avut trei copii.
     Zilele lui s-au scurs fara suisuri sau coborasuri spectaculoase. O line lina, cu usoare oscilatii. Totul fusese cu masura si primise totul cu o seninatate linistita.
    Adevarata intelepciune este sa accepti ceea ce ti se intampla, fara sa scrasnesti din dinti si, fara sa exulti de bucurie.
    Asta era toata intelepciunea lui, dupa o viata intrega!
     Fericirea este aceasta!