miercuri, 28 februarie 2018

CLIO SI DACA.....


                     sursa: wordpress
       Ne-am gandit sa va punem la lucru imaginatia si sa lansam tema " Ce ar fi fost daca..."
       Suntem siguri ca in captivantul proces de invatare, la scoala, acasa si aiurea v-ati intrebat ce ar fi fost daca...

  • Istorie - daca grecii ar fi fost infranti de persi?         
  •             - daca romanii ar fi descoperit armele de foc?
                     - daca Hitler nu ar fi pierdut razboiul?
  • Biologie  - daca nu ar fi fost descoperiti microbii?
  • Romana - daca M. Eminescu ar fi trait mai mult?
                        - daca nu ar exista reguli gramaticale?
                        - daca nu ar exista cartile?
  •  Matematica - daca nu ar fi existat formule?
                               - daca nu ar fi existat tabla inmultirii?


       Ce ar fi fost daca....
       Lista ramane deschisa! Speram sa selectati una sau doua din intrebarile lansate de noi si sa incercati sa rapundeti, sau sa propuneti voi intrebarea al carei raspuns este o  preocupare pentru voi.
        Va asteptam cu mult interes!
sursa: wordpress

Paul Nicolae

Ce ar fi daca n-ar exista legi?
Legile sunt create catre oameni pentru ca un popor sau oamenii, in general sa le respecte. Acestea sunt facute deoarece, desi exista libertate trebuie sa fie totusi si o limita la aceasta, iar oamenii au nevoie sa fie oarecum influentati de acestea, unii sunt influentati sa respecte legile, iar altii sa le incalce. Dar acestea au mai mult rolul de a mentine ordinea pentru oameni. Insa, nu sunt doar aceste tipuri de legi, spre exemplu legile fizicii. Acestea chiar nu pot fi incalcate inca.
Sa revenim, daca legile dintr-un stat n-ar exista, atunci ar fi un haos. Nimeni n-ar face nimic sa se opuna crimelor, furturilor, abuzurilor etc, pentru ca nu scrie nicaieri ca trebuie s-o faci deci oamenii au nevoie de un control intr-o manera agresiva sau nu. Fara legile pe care acum le avem, nimic n-ar fi la fel deoarece prea multa libertate ar opri lumea din evoluat si ar incepe sa faca liberi tot felul de lucruri ce conduc spre involutie. Fara minunatele legi ale fizicii, probabil daca ai arunca un mar pe jos, probabil acesta ar pluti pana la cer in loc sa cada cum ar fi normal, deoarece legea gravitatie nu ar exista. Si sunt multe alte efecte negative pe care lipsa legilor le cauzeaza.
Ar fi un haos total nu numai la nivel de societate, ci si la nivelul realitatii.
sursa:facebook.com/citate celebre



Alexandru - Daniel Stroe


Ce ar fi daca....
Este o idee buna pentru a ne pune imaginatia la incercare. M-am gandit sa incerc si eu asta, ce ar fi daca...nu ar fi existat internetul?
Inainte de a va exprima opinia mea,,hai sa aflam cate ceva despre internet:
Inventatorul internetului este Tim Berners-Lee, iar primul site a fost
http://info.cern.ch. Fizicianul Tim Berners-Lee a inventat ideea de internet (world wide web) in anul 1989 pentru a permite fizicienilor din universitatile si institutele de cercetare din jurul lumii sa imparta in mod eficient informatii. El lucra pentru laboratoarele CERN, din Elvetia, Geneva. Dupa aproximativ 4 ani, laboratoarele CERN au anuntat ca tehnologia pe care se baza internetul (world wide web) a devenit disponibila in mod gratuit. Un studiu realizat a descoperit ca in anul 2011 internetul era folosit de aproximativ 2,1 miliarde de oameni. (sursa: http://stiati-ca.haios.ro/listeaza_poza.php?lang=ro&id_joke=2312&s=stiati)
Sa trecem la ideea propriu-zisa:
1. Plagiatul nu ar mai fi usor de facut.
2. Informatiile ar ajunge mult mai greu.
3. Multe job-uri nu ar mai exista.
4. Pacalelile online ar fi istorie.
5. Copiii ar avea mai mult timp pentru invatat.
6. Nu am putea tine legatura cu familia, rudele etc. din strainatate si nu numai.
7. How Stuff Works a spus: "Impactul unei astfel de posibilităţi ar fi dezastruos pentru economie."
8. Serviciile secrete, in marea majoritate a cazurilor rezolvate, au folosit informatiile preluate din media.
In concluzie, ar fi rau daca nu are exista interneul.
Cateodata ar fi bine sa luam o pauza din aceasta lume inconjurata de tehnologie.



 sursa:wordpress.com
Casandra Dan
Daca...
Mi se pare interesanta intrebarea: Daca nu ar fi existat carti?
Sa incercam sa ne imaginam! 
Toata cunoasterea umanitatii ar intra intr-un con de umbra si nu am fi stiut niciodata nimic despre personalitatile, geniile, oamenii care au schimbat mentalitati, evenimente.
Stiinta, mandria geniului uman, nu ar fi existat!
Societatea umana ar fi avut cu totul alta infatisare! Cum am fi putut evolua, daca nu am beneficia de ceea ce au creat inaintasii nostri? In evul mediu se spunea ca " suntem niste pitici ce stau pe umerii unui urias"; uriasul nostru este tot ce am mostenit de la stramosi: valori morale, cunostinte, modele politice etc.. 
Cartea! Carte frumoasa, cinste cui te-a scris,zice Tudor Arghezi.
Cartea este transmitatorul perfect al umanitatii. De la textul scrijelit pe piatra, os sau metal, de la sulurile de papirus sau pergament pana la cartea digitala toata zestrea pretioasa a omului se afla in semnele care sunt pline de semnificatie, doar pentru el, pentru OM.
papirus egiptean sursa: descopera.ro


Claudiu Zanfir despre

 CE S-AR FI INTAMPLAT DACA HITLER CASTIGA RAZBOIUL?
Adolf Hitler
 Mama lui Hitler, Klara
Tatal lui Hitler, Alois

  Cel de-al doilea război mondial a reprezentat probabil cea mai grea încercare la care a fost supusa omenirea de-a lungul istoriei sale frământate. Nu o singura data ne-am pus cu toţii întrebarea cum ar arata lumea astazi daca Hitler ar fi murit înainte de începerea războiului , sau mai grav , ce s-ar fi întâmplat dacă el ar fi câştigat războiul . Presupunând ca Hitler ar fi murit intr-un accident de automobil in 1938 , imediat după anexarea regiunii sudete . In acest caz , întreaga situaţie pe plan mondial ar fi luat cu totul alt curs:
1.      N-ar fi izbucnit războiul.
2.   N-ar fi avut loc masacre în masă , dat fiind ca doar întinsele regiuni din răsărit au putut oferi posibilitatea pentru comiterea lor.
3.      Uniunea Sovietica n-ar fi ajuns o putere mondială .
4.    “Reich “-ul , în schimb , în care fuseseră reuniţi aproape toţi germanii , ar fi putut sa-şi ducă mai departe experienţa de mare putere .
Fara îndoială , că Hitler ar fi rămas în istorie ca fiind cel mai mare german al tuturor timpurilor .
      La cea de-a doua întrebare , putem raspunde cu uşuriţă datorită cartii scrise de către Hitler – “ Mein Kampf ” (în traducere, “Razboiul Meu “)– în care acesta isi publica intentiile referitoare la soarta lumii. Fireşte ,  majoritatea cumparatorilor n-au citit-o , dar vârfurile partidului trebuiau sa o cunoasca in liniile ei generale .
În “Mein Kampf “ Hitler vorbeşte fără ocol despre necesitatea lărgirii “spaţiului vital “ al poporului german . Analizează deosebit de scrupulos ce regiuni ar putea oferi asemenea posibilitaţi de extindere si, dupa consideraţii detaliate , ajunge la următoarea concluzie : ”Vom sista veşnicul curs germanic spre sudul si apusul Europei si ne vom îndrepta privirea spre tara din rasarit . Caci dacă este să vorbim astazi în Europa despre un spatiu nou , nu ne putem gândi decât , în primul rând , la Rusia si la statele limitrofe supusei “.
Hitler s-a tinut cu sfinţenie de programul sau din anul 1923 ; iar când , în anul 1939 , el a pornit într-adevar războiul , pâna si oamenii din imediata sa apropiere s-au arătat supusi : nu citisera cartea maestrului lor , ori crezuseră că nu trebuie luate chiar în serios declaraţiile lui îmbacsite de la începutul carierei sale.
Făra îndoiala o concluzie eronată , caci pe sine insuşi Hitler se lua foarte în serios . Un anumit cerc restrâns ,dar important din jurul sau nu se poate disculpa nici pretextând convingerea că elucubraţiile de pe vremuri ale lui Hitler n-ar fi servit decât unor scopuri de propagandă . Căci la 5 noiembrie 1937, în timpul faimoasei Conferinţe de la Hossbach , el le-a spus de-a dreptul oamenilor săi de încredere Göring , Raeder si Neurath că problema germană nu va putea fi soluţionată decât pe calea violenţei . Ca dacă îi va fi dat să  mai trăiască până atunci , hotararea lui  nestramutată va fi să rezolve problema spatiului vital al germanilor.
Deci încă din anul 1923 Hitler anuntă viitorul “curs germanic” spre răsarit , adică spre Polonia şi URSS .
Dacă vrem , aşadar ,  să ne imaginăm viitorul aşa cum arăta el în planurile lui Hitler trebuie să privim realitatea în faţă . Căci toate planurile lui Hitler se întemeiau pe victoriile pe care el abia urma să le repurteze.Europa cea înrobită de el nu constituia dacât o bază solidă şi de nezdruncinat .
Faptul că Europa n-a fost nicicând în întregime înrobită , nici măcar în perioada de glorie maximă a lui Hitler , asta pe el nu-l deranja câtuşi de puţin .În ceasuri de noapte târzii işi frământa mintea cu planuri grandioase de construcţie , pentru perioada de după raăzboi ; problemele curente nerezolvate le expedia cu câteva cuvinte repezite .” Anglia va fi îngenunchiată” , spunea ca şi cum simplele sale cuvinte ar fi avut , chiar ele , însele , forţa magică . “Practic Rusia  a si pierdut războiul “ , declara el deşi fapte evidente demonstrau contrariul .
 Fantasmagorie despre noua ordine în Europa
Hitler a trăit într-adevăr într-o lume a fantasmelor , în care realitatea şi visele sale aberante se împleteau , formând o lumepericuloasă de năluciri. Nălucirile sale se bazează , după cum am mai arătat , pe o Europă îngenunchiată odată pentru totdeauna. Ultimii adversari , Marea Brianie si URSS sunt ca şi învinşi şi ei. Ba mai mult , dintr-o lovitură au fost şterse de pe harta lumii până si ţările neutre :
1.  În ultimele luni de război , pe Hitler îl mai bătea gândul să atace şi să cucerească Elveţia . Planurile militare elaborate în acest sens purtau denumirea codificată “Operaţiunea Tannenbaum”. Elveţia urma să fie apoi împariţă , potrivit celor trei zone lingvistice , între Germania , Italia si Franţa .
2.    SS-Fürerul Heinrich Himmler , şi el tot un fantast , a vorbit în repetate rânduri de intenţia sa de a împarţi după război Suedia . Partea de nord ar primi-o în dar finlandezii , drept recompensă pentru frăţia lor de arme . Partea centrală şi de sud ar primi-o Marele imperiu germanic .

3.    Planul de atac elaborat împotriva unei alte ţări neutre , şi anume Portugalia , purta în documentele Statului major german denumirea codificată “Isabella “.Portugalia urma să fie cucerită cu acordul Spaniei ,în timpul “Operaţiunii Felix”-cucerirea Gibraltarului-care avea să se desfaşoare în paralel . În luna Ianuarie 1941 , Churchill încă se mai temea ca Hitler va trece la realizarea prin surprindere a acestor două operaţiuni .

4.Irlanda , care se declarase nebeligerantă , Hitler intenţiona s-o folosească în momentul oportun împotriva Marii Britanii,pentru a o putea  subordona pe această cale Berlinului.
5.În ceea ce priveste Turcia , Hitler oscila între ideea de a atrage Ankara de partea sa , ca aliat ,şi posibilitatea ispititoare de a o supune şi pe ea prin forţă . Îl fascina gândul că ar putea găsi în Turcia o nouă bază militară împotriva URSS şi ar putea trimite totodată trupele germane sş pătrundă prin teritoriul turc în Siria şi în zonele petrolifere ale Angliei din Orientul Apropiat , unde , la un termen stabilit , ele ar putea face apoi jonctiunea , la Canalul de Suez , cu “ Afrikakorps”al lui Rommel. 
Armata germana
Surse:
Imagini - Wikipedia.

Daca
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
de Joseph Rudyard Kipling

Daca-ti ramane mintea cand cei din jur si-o pierd
si, fiindca o ai, te-apasa sub vorbe care dor;
daca mai crezi in tine cand altii nu mai cred
si-i ierti si nu te superi de indoiala lor;

daca de asteptare nu ostenesti nicicand,
nici de minciuna goala nu-ti clatini gandul drept,
daca, izbit de ura, nu te razbuni urand
si totusi nu-ti pui masca de sfant sau de-ntelept;

daca visezi, dar visul stapan de nu ti-l faci
sau gandul, desi judeci, de nu ti-e unic tel;
daca-ncercand triumful sau prabusirea taci
si poti, prin amandoua trecand, sa fii la fel;

daca induri sa afli cinstitul tau cuvant
rastalmacit, naivii sa-i duca in ispita,
sau truda vietii tale , inspulberata-n vant,
de poate iar s-o-nalte unealta-ti prea tocita;

daca poti strange toate castigurile tale
ca sa le joci pe-o carte si sa le pierzi asa
si iarasi de la capat sa-ncepi aceeasi cale,
fara sa spui o vorba de neizbanda ta;

daca poti gandul, nervii si inima, sa-i pui
sa te slujeasca inca, peste puterea lor,
desi in trupul firav o alta forta nu-i,
afara de vointa ce le impune : "spor";

daca te vrea multimea, desi n-ai lingusit
sau langa rege umbli ca lang-un oarecare;
daca de rai sau prieteni nu poti sa fii ranit;
daca nu numai unul, ci toti iti dau crezare;

daca ajungi sa umpli minutul trecator
cu saizeci de clipe de vesnicii, mereu,
vei fi pe-ntreg Pamantul deplin stapanitor
si, mai presus de toate, un OM - copilul meu !
   
   
     
   

duminică, 18 februarie 2018

CLIO SI RAZBOIUL


                                                        Marcel Gromaire, La Guerre


                                                             Ares - zeul razboiului
                                                           sursa:aresanax.blogspot.com

   ...Si nu are legatura cu "Razboiul" lui Caragiale; va amintiti? "pac! la Razboiu'!" - din O scrisoare pierduta.
      Lansam aceasta provocare in urma unei discutii de la clasa a VIII-a unde, unul dintre voi, ne-a reprosat ca temele de pana acum au fost plictisitoare si acesta este motivul absentei lui dintre noi. Recunoastem ca am fost zgandariti in orgoliul nostru si am cerut sugestii. Junele nostru se recunoaste a fi fascinat de razboi si de Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord.
      Iata si tema: razboiul!
      Va asteptam cu lucrari despre:
            - razboiul de-a lungul istoriei; de la luptele dintre triburi pana la conflictele din ziua de astazi;
            - razboiul si lumea virtuala; care este rolul acestor jocuri si ce abilitati imi dezvolta;
            - evolutia armelor; de la sulita la mitraliera;
            - razboiul si arta: cum este reprezentat in pictura, muzica, sculptura etc.;
            - literatura si razboiul;
            - desenele voastre in legatura cu tema data;
            - opinii despre modul in care se pot evita razboaiele; cum transformam una dintre cele mai distrugatoare actiuni a omului in amintire?

Nota
       Ni s-au adus reprosuri ca tema este prea generala si ca va este greu.
       Am extins atat de mult notiunea de razboi, tocmai pentru a da posibilitatea cat mai multora sa se exprime!
       Deci: curaj!

                                                                    Paul Nash, The Mule Track
                                                                  imagine dintr-un joc

                                                          Erro - Guðmundur Guðmundsson
                                                         Erro - Guðmundur Guðmundsson


                                                                   sursa: youtube


                                                                     sursa: youtube

Antonie Ionita, elev in clasa a X-a, Bucuresti




Cantec ostasec: Vanatorii de munte 

                                           Si un cantec ostasec german din WW1




Nicoleta Stoian din clasa a V-a
Calul troian
sursa:wordpress
       


            Razboiul troian
Cu multi ani in urma,
Pe la 1200 inainte de Hristos,                                 
A avut loc
Un razboi sangeros
Razboiul troian, numit..
Iscat de un pacatos!
Zeii se certau si se suparau
Ce zeita-i mai frumoasa,
Pentru a primi in dar
Un mar vrajit
De o zeita zamislit.
Elena era frumoasa si de multi era dorita.
Afodita se legase
Pe ea s-o daruiasa
Unui pastoras cu nume de oras.
Mai era, cineva pe care il chema
Ahile cel de temut!
Era un pic vrajit,
Fiind de neegalat.
Era bun si la luptat,
Dar calcaiul sau
Nu era bun rau.
Cand la lupta a pornit,
Un zeu viclean l-a nimerit
Si sfarsitul si-a gasit.
Ulise troienilor le-a daruit
Un cal bine chibzuit!
Troia cu drag l-a acceptat,
Si-n cetatea l-au asezat.
Dar aheii s-au aratat
Pe furis, din cal, s-au strecurat

Si cetatea au daramat.


Moartea lui Ahile
sursa:spartacultitanulblogspot

  Elena si Paris
sursa:turismogrecia
Opinia lui Paul Nicolae


Razboiul  este un conflict major intre doua tari sau doua grupari ale aceleasi tari finalizat de fiecare data cu pierderea a sute de mii de vieti nevinovate cu o durata de cativa ani cel putin.
Razboaiele sunt cauzate adesea de diferende  teritoriale (oamenii dintotdeauna au dorit sa se extinda cat mai mult cu orice pret), economice sau pur si simplu neintelegeri intre conducatorii tarilor respective.
 Fiecare razboi a lasat in urma distrugeri si numeroase pierderi de vieti umane, fiind folosite arme de foc, bombe nucleare sau chimice, astfel fiind irosite resurse importante, planeta suferind in urma armelor, bombelor, exploziilor cauzate de acestea, multe specii de animale putand disparea numai din cauza unor lupte cauzate de "prostia" umana. De ce? Fiindca oamenii folosesc resursele oricum limitate ale planetei pentru a se lupta intre ei "ca orbii" pe baza unor bunuri materiale etc., in loc sa incerce sa se dezvolte folosindu-se de acestea,

Nu se va alege nimic bun de oamnei daca vor continua sa se razboiasca si sa distruga vieti, specii de plante si animale si chiar planeta in loc sa-si imbunatateasca traiul si mediul.


Ni se alatura Claudiu Zanfir din clasa a VI-a.

Războiul de 100 de ani (1337-1453)
 Conflict militar intermitent dintre Anglia şi Franţa, având drept obiect drepturi teritoriale şi problema succesiunii la tronul Franţei.
A început în 1337, când Eduard III a invadat Flandra pentru a-şi impune pretenţiile asupra coroanei Franţei. Eduard a obţinut o victorie răsunătoare în bătălia de la Crecy (1346); după ce fiul său, Eduard Prinţul Negru, a reuşit să-l captureze pe Ioan II în bătălia de la Poitiers (1356), francezii au fost nevoiţi să cedeze mari teritorii, prin tratatele de la Bretigny şi Calais (1360). Ioan II a murit în captivitate, iar fiul său Carol V a refuzat să respecte tratatele şi a reiniţiat conflictul, silindu-i pe englezi să se apere. După moartea lui Carol V în 1380, ambele ţări au fost preocupate de conflictele interne, iar războiul s-a încheiat cu o pace nesigură.
                                       Batalia de la Crecy - sursa: wikipedia

                                         Batalia de la Poiters - sursa: wordpress
Anul 1429 a fost un moment crucial, când Ioana d’Arc a pus capăt asediului oraşului Orléans de către englezi. Regele francez Carol VII a cucerit Normandia şi apoi, în 1453, a preluat din nou controlul asupra Aquitaniei, lăsându-i Angliei doar portul Calais.

                                      Ioana d'Arc - sursa: ziare.com


         Războiul a devastat o mare parte din Franţa şi a provocat suferinţe enorme; practic, a distrus nobilimea feudală şi, prin urmare, a dus la instaurarea unei noi ordini sociale. Punând capăt influenţei continentale a Angliei, i-a determinat pe englezi să-şi extindă dominaţia şi puterea asupra altor teritorii. 


Surse: Imagini - Wikipedia.
 https://istoriiregasite.wordpress.com/2013/12/09/razboiul-de-100-de-ani/#more-30530


Alexandru - Daniel Stroe
              
                                           Razboiul azi!
sursa:business24.ro


Razboiul este o batalie  (aeriana,  subacvatica etc.)  intre doua sau mai multe state care aduce dupa ea multe victime colaterale si nu numai.
 Razboiul se poate declansa din urmatoarele motive:
·        lacomia dupa bani si/sau teritorii;
·         dorinta unor conducatori de putere,  faima si vorbe spuse gresit care sunt ofensatoare altei natii.
Din cauza razboaielor exista intotdeauna victime  (sursa Wikipedia: Numarul victimelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial se situează în jurul cifrei de 72 de milioane de victime.  Din acestea,  în jur  de 47 de milioane au fost victime din cadrul populaţiei civile,  incluzând aici şi 20 de milioane de morţi proveniţi din foametea şi bolile cauzate de război).
 In zilele noastre  - strict din punctul meu de vedere - razboaiele se produc pe plan cybernetic.  Într-un război cibernetic se folosesc diferite mijloace de atac, dar şi de apărare şi exploatare.  Acestea acţiuni desfăşurate în spaţiul cibernetic au implicaţii în plan politic,  militar,  economic şi mediatic şi sunt folosite pentru a ataca unul sau mai multe state,  afectând atât infrastructura critică, cât şi siguranţa cetăţenilor.

sursa: cyd.ro



Gabriel Sima din clasa a VIII-a cu


Top 5 locuri sigure in cazul celui de-al treilea razboi mondial

Actualele amenintari dintre marile puteri ale lumii ne ingrijoreaza putin; al treile razboi mondial poate fi unul devastator, deoarece multe tari beneficiaza de armament nuclear in cantitati uriase. Cu toate acestea pe glob exista cateva zone care ar putea scapa cu usurinta de catastrofele cauzate de un asemenea conflict. Va vom prezenta cinci dintre cele mai sigure locuri de pe glob.
1.      Cape Town
Este al doilea oras din Africa de Sud ca populatie si cel mai intins ca suprafata, fiind capitala legislativa a tarii. Daca sfarsitul lumii – al treilea razboi mondial, incalzirea globala sau orice alta forma de distrugere a planetei - te-ar prinde aici, Cape Town este cel mai bun loc pentru supravietuire, atmosfera din acest oras, cu siguranta, va ramane neschimbata, la fel si situatia economica, orasul neavand relatii cu orasele surori din Nord.
Din punct de vedere geografic, Cape Town este situat la capatul sudic al continentului african, fiind complet izolat.  Totusi, acest oras are o problema destul de mare: violenta si coruptia! In 2012, Cape Town a fost considerat unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pamant, orasul, avand parte de o rata a criminalitatii ridicata, traficul de arme, asasinatul si furturile fiind la ordinea zilei.

Cape Town sursa: busnisstech

2.      Berna
Elvetia s-a dovedit, fara indoiala, un refugiu pentru trecutul sangeros al Europei. Berna este inconjurata de Alpii elvetieni care au si rolul de a proteja orasul, fiind locul ideal, de pe continent, in care cineva s-ar putea ascunde. Elvetia este recunoscuta pentru neutralitatea sa in raport cu cele mai sangeroase conflicte ce au avut loc in ultimile sute de ani.
Terenurile agricole din Elvetia sunt recunoscute drept cele mai fertile din zona, iar incalzirea globala nu va face decat sa amplifice aceste avantaje; de asemenea statul dispune de 300.000 de buncare active si 30.000 de adaposturi publice ce ar putea adaposti intreaga populatie a tarii. Pentru europeni, Berna ramane cel mai optim si sigur loc in cazul celui de-al treile razboi mondial.

Berna sursa:hotel-r.ro
3.      Antarctica
Acesta este, probabil, cel mai ostil loc de pe glob si locul perfect pentru a te ascunde in cazul unui conflict devastator. Daca cineva reuseste sa ajunga acolo si sa ia cu sine suficiente provizii pentru a putea supravietui iernii extrem de geroase, unde sunt inregistrate - 89°C; in timpul verii se poate aventura in expeditii de vanatoare si sa supravietuiasca pana ce lucrurile reintra in normal. Despre razboi este putin probabil sa vorbim in cea mai sudica regiune de pe Terra, dar despre incalzirea globala, da, acesta fiind cel mai mare dezavantaj: daca gheata se topeste, determina cresterea nivelului marilor, ceea ce devine periculos pentru om.

  Antarctica 
4.      Yukon
Acesta este cel mai vestic punct dintre teritoriile Canadei, populatia este rara, iar economia depinde de guvern si de turism. In cazul  celui de-al treilea razboi mondial ar putea cu siguranta sa sustina mici comunitati care sa traiasca in prosperitate. Fauna este bogata, astfel incat s-ar putea harni din vanatoare si din amplasarea de capcane, activitati necesare in viitor. Cand agricultura nu mai ramane o optiune fiabila, malurile fiind afectate de rezidurile lumii civilizate, in Yukon exista o zona pentru exploatarea metalelor rare, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj, dar si existenta apelor curgatoare necesare transportului.

Yukon
5.      Islanda
Aceasta este, pe departe, cea mai izolata tara din Europa, aflata la sute de kilometri distanta de cea mai apropiata insula, aspect ce ii descurajeaza pe potentialii invadatori. Isalnda este bogata in resurse necesare pentru a intretine viata umana; este pusa in miscare, aproape in intregime, de energia geotermala, provenind de la numerosi  vulcani activi de pe tertoriul ei, iar apele din largul coastelor reprezinta cea mai bogata sursa de fructe de mare din intreaga lume.

Asadar in eventualitatea in care nevoiti sa supravietuiti pe o insula foarte mult timp, nevoile de hrana si de caldura vor fi cu siguranta satisfacute. Acest stat a mai trecut si printr-un colaps bancar, in timpul crizei economice, asa ca locuitorii de acolo sunt capabili sa depaseasca dificultatile, sunt si optimisti, caracteristici esentiale in caz ca vine al treilea razboi mondial. 

Islanda


Trei, Doamne, şi toţi trei! 
                               de  George Cosbuc
Avea şi dânsul trei feciori,
Şi i-au plecat toţi trei deodată
La tabără, sărmanul tată!
Ce griji pe dânsul, ce fiori,
Când se gândea că-i greu războiul,
N-ai timp să simţi că mori.

Şi luni trecut-au după luni -
Şi-a fost de veste lumea plină,
Că steagul turcului se-nchină;
Şi mândrii codrului păuni,
Românii-au isprăvit războiul,
Că s-au bătut nebuni.

Scria-n gazetă că s-a dat
Poruncă să se-ntoarcă-n ţară
Toţi cei plecaţi de astă-vară -
Şi rând pe rând veneau în sat
Şi ieri şi astăzi câte unul
Din cei care-au plecat.

Şi-ai lui întârziau! Plângând
De drag că are să-i revadă,
Sta ziua-n prag, ieşea pe stradă
Cu ochii zarea măsurând,
Şi nu veneau! Şi dintr-o vreme
Gemea, bătut d-un gând.

Nădejdea caldă-n el slăbea,
Pe cât creştea de rece gândul.
El a-ntrebat pe toţi d-a rândul,
Dar nimeni ştire nu-i ştia.
El pleacă-n urmă la cazarmă
Să afle ce dorea.

Căprarul vechi îi iese-n prag.
- "Ce-mi face Radu?î el întreabă,
De Radu-i este mai cu grabă,
Că Radu-i este cel mai drag.
- "E mort! El a căzut la Plevna
În cel dintâi şirag!

O, bietul om! De mult simţea
Că Radu-i dus de pe-astă lume,
Dar astăzi, când ştia anume,
El sta năuc şi nu credea.
Să-i moară Radu! Acest lucru
El nu-l înţelegea.

Blăstem pe tine, braţ duşman!
- "Dar George-al nostru cum o duce?
- "Sub glie, taică, şi sub cruce,
Lovit în piept d-un iatagan!
- "Dar bietul Mircea?î - "Mort şi Mircea
Prin văi pe la Smârdan.

El n-a mai zis nici un cuvânt;
Cu fruntea-n piept, ca o statuie,
Ca un Cristos bătut în cuie,
Ţinea privirile-n pământ,
Părea că vede dinainte-i
Trei morţi într-un mormânt.

Cu pasul slab, cu ochii beţi
El a plecat, gemând p-afară,
Şi-mpleticindu-se pe scară,
Chema pe nume pe băieţi,
Şi se proptea de slab, sărmanul,
Cu mâna de păreţi.

Nu se simţea de-i mort ori treaz,
N-avea puteri să se simţească;
El trebuia să s-odihnească -
Pe-o piatră-n drum sub un zăplaz
S-a pus, înmormântând în palme-i
Slăbitul său obraz.

Şi-a stat aşa, pierdut şi dus.
Era-n amiazi şi-n miez de vară
Şi soarele-a scăzut spre seară,
Şi-n urmă soarele-a apus,
Iar bietul om sta tot acolo
Ca mort, precum s-a pus.

Treceau bărbaţi, treceau femei,
Şi uruiau trăsuri pe stradă,
Soldaţi treceau făcând paradă, -
Şi-atunci, deştept, privi la ei
Şi-şi duse pumnii strâns pe tâmple:
"Trei, Doamne, şi toţi trei!


                                                                sursa: youtube


Valentina Sima din clasa a VII-a

                      Razboiul
Conflictul dintre doua tari care este determinat de cauze si de acolo izbucneste razboiul. Razboiul poate tine saptamani, luni  sau ani. Exemple: Razboiul de 100 de ani ,Razboiul de 30 de ani , Primul Razboi Mondial si Al Doilea Razboi Mondial.
Aceste razboaie au lasat in urma zeci de milioane de oameni care au decedat si zeci de milioane de raniti si pierderi materiale.
               Lumea la inceputul sec. XX
 Aliantele militare
       S-au creat aliantele militare la sfarsitul sec.XIX si la inceputul sec.XX, cu rol major in declansarea Primului Razboi Mondial.
 S-a creat doua aliante: Tripla Alianta ( Puterile Centrale) care era formata din Germania, Italia, Imperiul Austro-Ungar in anul 1882 .                            Si a doua: Tripla Intelegere( Antanta) care  s-a creat intre anii 1892-1907 care era formata din Franta, Anglia, Rusia.
Cauze:
-concurenta dintre statele europene;
-dorinta de a avea teritorii in afara granitelor;
-superioritatea Europei in toate domeniile;
-formarea aliatelor militare;
-dorinta de a stapani noi piete de afaceri;
Pretext
Pretextul Primului Razboi Mondial a fost asasinarea la Sarajevo pe 28 iunie 1914 a printului mostenitor al tronului Austro-Ungarei, Franz-Ferdinand. O luna mai tarziu Austro-Ungaria declara razboi Serbiei si asfel incepe Primul Razboi Mondial.
Principalele fronturi:
In Europa de Vest, in Franta, si Europa de Est, Rusia.
Fronturi secundare :
In Nordul Greciei, Serbia, Asia si Africa.
 Germania a dorit ca razboiul sa fie BLITZERIEG (razboi fulger).
In realitate a fost un  razboi de uzura, un razboi de transee. In acest razboi s-a folosit pentru prima data avioanele, submarinele, gaze toxice, aruncatoarele de flacari etc...
Primul Razboi Mondial i-a spus Marele Razboi sau Razboiul Total.
Avand propriile interese, Romania intra in razboi, dupa doi ani de dezbateri de partea Antantei si este infranta.
    Doua treimi din teritoriul Romaniei intra sub ocupatie germana.
Razboiul Total este declansat de Germania atat pe uscat cat si pe apa. Razboiul submarin produce mari pagube si SUA, tara neutra, care intra in razboi de partea Antantei.
In acelasi an, 1917, romani obtin victoriile de la Marasti, Marasesti si Oituz.
In octombrie 1917 are loc revolutia bolsevica din Rusia ( comunisti i-au puterea in Rusia ) si acest lucru duce la iesirea Rusiei din razboi, determinand Romania sa faca acelasi lucru, nemaiavand aliat.
Intrarea SUA in razboi inclina balanta  de partea Antantei. Pe 11 noiembrie, Germania este obligata sa capituleze.
                  Tratatele de  pace de la Paris
            Primul Razboi Mondial a produs 10 milioane de morti si 22 milioane de raniti  si daune materiale. Tratatele de pace de la  Paris intre ani 1919-1920 au fost dominate de Franta, SUA, Anglia, Italia .
La baza tratatelor de pace au stat „CELE 14 PUNCTE”ale presedintelui  american W. Wilson .
            In aceste puncte sunt prinse doua principi esentiale care au schimbat fata Europei: principiul autodeterminari si cel al natiunilor.
Tratatul cu Germania a fost incheiat  la Versailles. Germania fiind considerata vinovata
de izbucnirea Primului Razboi Mondial, pierde teritorii in Europa in favoarea Frantei, pierde coloniile din Africa si este obligata sa-si desfiinteze armata si sa plateasca o despagubire de razboi.
Profitand de cele doua principi apar noi state :
-Austria
-Ungaria
-Cehoslavia
-Iugoslavia
Tot la sfarsitul razboiului se destrama trei imperi:
-Imperiul Tarist – Rusia;
-Austro-Ungaria;
-Imperiul Otoman;
S-au incheiat tratatele separat cu Ungaria, Bulgaria si Turcia. Romania a participat la aceste tratate si a obtinut Unirea tuturor romanilor. Tratatele de pace au nemultumit Germania, Ungaria, Italia, Turcia, Austria.
S-a creat Societatea Natiunilor care avea ca scop mentinerea pacii in lume.
                 Rusia bolsevica
Situatia Rusiei in 1917
 Rusia se afla in razboi fiind condusa de tarul (imparat) Nicolae al II-lea .
Pierdirele umane din razboi
Lipsa alimentelor si situatia grea a locuitorilor au dus la declansarea Revolutiei. Rusia era o tara inapoiata, agrara in care numarul muncitorilor era mic. In perioada razboiului muncitori si soldati s-au unit in soviete. Sovietele erau conduse de V. I.Lenin.  Lenin a devenit in octombrie-noiembrie in 1917 conducatorul rusilor. Tarul este obligat sa plece si este ucis impreuna cu familia lui . Rusia  iese din razboi in noiembrie 1917, dar in Rusia izbucneste razboiul civil ce se incheie in 1920. In acest razboi s-au confruntat „ROSII” (COMUNISTII) cu „ALBII” ( POPORUL CE IL SUSTINEA PE  IMPARAT).
La sfarsitul razboiului civil albii au fost infranti, desi au fost sustinuti de alte state Europene, iar Rusia se va numi URSS (Uniunea Republicilor  Socialiste Sovietice ).
   Comunismul urma sa se instaureze si in tari precum: Romania,Germania de Est, Ungaria, Bulgaria.

             Acesta este tema RAZBOIUL:Primul Razboi Modial.

Am scris aceste informatii, folosind cunostintele dobandite la ora de istorie.