vineri, 7 aprilie 2017

CLIO SI PARADOXUL
Provocare noua: Viata si paradoxurile!
Tema este propusa de Paul Nicolae din clasa a VII-a. 


         Ionela Gandea revine cu zece paradoxuri din viata cotidiana.
         Multumim, Ionela!




                -10 paradoxuri si ceva-din viata de zi cu zi-

-Uite cateva dintre ele:    

  1. Paradoxul controlului

Cu cat circumstantele din jurul tau sunt mai predictibile, mai usor de controlat, cu atat o sa fii mai plictisit.
Ma gandesc ca oamenii  isi doresc sa controleze cat mai multe evenimente din jur. Sa fie totul cat mai sigur. Cat mai confortabil. Dar cu cat exista mai putine surprize cu atat apare mai repede plictiseala.
Viata isi pierde savoarea cand totul e sub control si nu mai intervine nimic nou, provocator.

   2. Paradoxul optiunilor

Despre asta am mai vorbit intr-un articol mai de mult: Cu cat ai mai multe optiuni cu atat o sa fii mai putin atras de fiecare dintre ele si o sa ai tendinta sa nu mai alegi nimic.
  

   3. Paradoxul autenticitatii

Cu cat iti recunosti si sa iti accepti mai usor greselile, cu atat oamenii o sa te aprecieze mai mult si o sa aiba impresia ca esti perfect.
Asta e fain de tot – de-aia spun toti – Accepta-te asa cum esti cu toate greselile, fii tu insuti – ca esti perfect asa cum esti!  

3. Paradoxul EGO-ului.

Asta e reversul medaliei de la cel de mai devreme: Cu cat incerci sa-i impresionezi mai mult pe oameni, cu atat oamenii o sa fie mai putin impresionati si gesturile tale o sa le para mai false.

   4. Paradoxul controlului in relatii

Cu cat incerci sa tii mai mult pe cineva langa tine, cu atat mai mult il indepartezi.  Si cu cat ii dai mai multa libertate, cu atat va vrea sa stea mai mult langa tine.

   5.  Paradoxul accesibilitatii.

Cu cat ceva iti este mai accesibil, mai la indemana, cu atat o sa amani sa il accesezi.
Ganditi-va la Turnul din Pisa – cei mai multi italieni nu merg niciodata sa vada Turnul din Pisa – desi e o ciudatenie a arhitecturii.
                                                Turnul din Pisa
Sau: cei mai multi dintre cei care locuiesc in Bucuresti, nu au vizitat niciodata Casa Poporului – desi e a doua cladire dupa Pentagon ca si marime.
                                       Casa Poporului

   6. Paradoxul succesului.

Cu cat esuezi mai repede si mai des cu atat iti asiguri mai usor succesul.
Stii povestea lui Edison , cu cele 10.000 de incercari nereusite de a inventa becul. La fel Michael Jordan cu expresia lui “am avut succes pentru ca am esuat de multe ori”.
Michael Jordan

   7. Paradoxul regulilor

Regulile sunt facute ca sa fie incalcate. Dar nu cumva expresia asta e si ea o regula? 
Si parca Picasso spunea – “invata regulile ca sa le poti incalca asa cum trebuie”.

   8. Paradoxul defectelor celorlalti

Cu cat judeci mai mult mult limitarile/defectele ceilorlalti, cu atat iti creezi tu insuti mai multe limitari.
Se spune ca cei din jurul nostru sunt oglinzile noastre care ne arata in ce directie sa ne dezvoltam si ce avem de imbunatatit la noi insine.
Si cu cat ii judecam mai mult – adica stabilim mai multe reguli pentru cum ar trebui sa fie ei, cu atat ne stabilim noi mai multe reguli si limitari in care trebuie sa traim.

  9. Paradoxul schimbarii

Singurul lucru care ramane constant e schimbarea. 

 10.  Paradoxul instruirii

Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama cat de putin stii.
Asta nu inseamna ca a fi ignorant e solutia. Ci tot instruirea, constientizarea te vor duce la adevaratul TU.
Cred ca am sa promovez instruirea si constientizarea si cunoasterea de sine toata viata si mai mult de-atat! Cred ca e unul din darurile noastre majore – sa putem sa ne auto-cunoastem.
Ti-au placut paradoxurile? Te-ai intalnit si tu cu ele sau stii si altele?

Scrieti parerea in comentarii si adauga si alte paradoxuri daca mai sti…

                                                             https://www.liviupasat.ro/




      Ni se alatura Denisa din clasa a V-a Dor Marunt Gara.
      Multumim, Denisa!







           Toată lumea s-a confruntat cu această întrebare de-a lungul vieţii, însă răspunsul ştiinţific nu este la fel de răspândit. Acum, oamenii de ştiinţă oferă un răspuns la această ghicitoare.

           Găinile, ca specie, au devenit găini în urma unui proces evolutiv îndelungat şi lent. La un moment dat, o pasăre similară găinii a produs un urmaş care, ca rezultat al unei mutaţii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare găinii” la „găină reală”. Mai exact, o proto-găină a produs o găină adevărată. Pentru că această găină adevărată a rezultat dintr-un ou, putem spune că oul a fost primul. Un alt mod prin care putem răspunde la această întrebare ar fi să întrebăm care dintre cele două a fost primul în istoria evoluţionară. Din nou, oul a fost primul. Multe dintre caracteristicile oului aviar modern – forma alungită şi asimetrică, coaja tare – au apărut cu mult înainte ca păsările să se separe din dinozauri acum aproximativ 150 de milioane ani. „Multe dintre trăsăturile pe care le vedem în ouăle de păsări au evoluat înainte de păsări, la dinozaurii teropozi”, explică Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary. Un alt moment cheie din istoria ouălor aviare a avut loc cu 150 de milioane înainte de dinozaurii teropozi, când o parte din vertebratele cu patru membre au evoluat pentru a produce ouă amniotice. Embrionii din aceste ouă erau înconjuraţi cu trei membrane umplute cu fluid care ofereau hrană, protecţie şi o metodă de a respira. Cele mai timpurii ouă amniotice conţineau cantităţi mari de gălbenuş, explică James R. Stewart, specialist în fiziologie reproducătoare în cadrul Universităţii East Tennessee. „Acest lucru poate fi observat în continuare la păsări, crocodili şi şerpi”, a explicat specialistul. La fel ca celelalte mamifere placentare, oamenii şi-au pierdut gălbenuşul undeva de-a lungul evoluţiei, dar prezentăm în continuare un sac vitelin (de gălbenuş) vestigial, ataşat de embrion, căruia îi oferă substanţele nutritive necesare. Oul sau gaina?





Paul Nicolae din clasa a VII-a.

Care a aparut prima data? Oul sau gaina
Toata lumea a auzit sau s-a intrebat macar o data "Care a fost primul? Oul sau gaina?". Bineinteles, la aceasta intrebare nu putem raspunde concret, intrucat oamenii de stiinta inca incearca sa desluseasca misterul, acesta fiind un paradox, asa ca, desi nu putem raspunde acestei intrebari, putem cel putin, sa ne facem propriile teorii legate de aceasta. Raspunsurile la aceasta intrebare sunt bazate pe doua teorii: una stiintifica, iar alta religioasa. O teorie stiintifica legata despre aceasta enigma se bazeaza pe prinicipiul evolutiei. Adica, dupa cum stim, primele fiinte de pe pamant au aparut in apa, iar, datorita evolutiei pe parcursul a catorva milioane de ani ar fi aparut pentru prima data pasarile, printre care si gaina. Teoria religioasa despre aceasta enigma este strict legata de Facerea Lumii, la fel cum scrie si in Biblie: "In a cincea zi Dumnezeu a creat pasarile". Analizand aceasta afirmatie, ne putem da seama ca in ce de-a cincea zi Dumnezeu a creat pasarile si nu ouale din care acestea ar fi aparut.
Analizand cele doua teorii ne dam seama ca amandoua afirma ca prima data a fost gaina, iar apoi oul. (ACESTEA SUNT DOAR NISTE TEORII LEGATE DE APARITIA OULUI SI A GAINII, DE FAPT NIMENI NU STIE SA RASPUNDA PANA LA MOMENTUL ACTUAL LA ACEASTA INTREBARE, ASA CA PANA CE STIINTA VA DEMONSTRA CU CERTITUDINE CINE A APARUT PRIMA DATA, FIECARE OM POATE AVEA PROPRIA SA OPINIE LEGATA DE ACEASTA. TEORIILE PREZENTATE MAI SUS AU FOST DOAR OPINIA MEA)
SURSA: WIKIPEDIA





Dar ce este paradoxul?
 PARADÓX, paradoxuri, s. n. 1. Enunț contradictoriu și, în același timp, demonstrabil; părere (absurdă) contrară adevărului unanim recunoscut; p. ext.ciudățenie; enormitate, absurditate conform dictionarului limbii romane. Termenul provine din limba greaca para-contra si doxa-parere.
Cele mai cunoscute paradoxuri sunt cele ale filozofului grec Zenon. Va prezentam unul din acestea  cunoscut drept "Ahile şi broasca ţestoasă" prin care încearcă să demonstreze concluzia conform căreia cel care aleargă mai repede nu îl va întrece niciodată pe cel care aleargă mai încet. Aceasta va fi susţinută şi de Aristotel în "Physica" două secole mai târziu. Să ne imaginăm o întrecere între celebrul atlet Ahile și un rival mai lent, transformat de legendă într-o broască ţestoasă (la acea vreme broasca ţestoasă era simbolul înţelepciunii). Să presupunem că Ahile are o viteză de două ori mai mare decât cea a ţestoasei. Ţestoasa are un avans de 1 km faţă de Ahile (acesta plecând din origine). Oricine va trage concluzia că peste 2 km Ahile va ajunge ţestoasa.
Folosindu-se de paradoxul prezentat anterior, Zenon ne spune altceva: când Ahile ajunge la 1 km, ţestoasa a ajuns la 1 km şi jumătate, iar când Ahile ajunge la 1 km şi jumătate, broasca a ajuns la 1 km şi trei sferturi şi aşa mai departe, astfel că niciodată Ahile nu va reuşi să întreacă broasca ţestoasă.


Diagrame ce reprezintă acest paradox al lui Zenon, Ahile şi broasca ţestoasă.
Preluat de pe http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/matematica-distractiva/1477-paradoxurile-lui-zenon.html
Va asteptam cu alte paradoxuri si...posibile explicatii!



Paul Nicolae!
Paradoxuri istorice
Multi poate ati auzit de termenul "paradoxuri", dar oare cati dintre voi stiti ce reprezinta sau cat de intalnite sunt aceste paradoxuri in viata cotidiana. Pentru a intelege mai bine acest termen si cat de intalnite sunt acestea in viata noastra, haideti sa dam definitia paradoxului.Paradoxul este o afirmatie contradictorie si contraintuitiva care exprima o parere (absurda), sau un adevar caruia nu i se poate atribui un sens sau o logica concreta. Daca tot nu ati inteles ce este acest "paradox", haideti sa dam si un exemplu:
"Afirmatia urmatoare este adevarata"
"Afirmatia precedenta este falsa"
Dupa cum puteti observa, afirmatiile de mai sus n-au nicio logica si nu li se pot atribui un raspuns clar care sa ne indice sensul lor. Daca nu v-ati convins inca, din exemplul anterior, cat de des sunt intalnite paradoxurile in viata noastra, haideti sa luam unul dintre cele mai cunoscute exemple din lume: "Cine a fost primul? Oul sau gaina?". Toata lumea a auzit macar o data aceasta intrebare, insa acesta este de fapt un paradox, intrucat pare a fi o afirmatie absurda si nimeni nu are un raspuns concret pentru aceasta. Acest paradox exista de cand lumea, si de cand omul a vorbit pentru prima data si dupa ce i-a crescut dorinta de explorare si cunoastere, nimeni nu a gasit un raspuns la aceasta intrebare, desi filozofii inca incearca sa descopere adevarul. Personal, cred ca nu vom avea niciodata un raspuns logic al acestei intrebari, desi stiinta se dezvolta foarte mult, paradoxurile nu pot fi rezolvate

SURSA: YOUTUBE